open-navfaktor-logo
search
Europarlamentarka
Zovko pozvala Borella da "vrati Daytonsko-pariški mirovni sporazum njegovim temeljima"
Zastupnica u Evropskom parlamentu Željana Zovko prilikom svog obraćanja tokom plenarne sjednice o izvještajima o zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici te zajedničkoj sigurnosnoj i odbrambenoj politici pozvala je visokog predstavnika Josepa Borrella "da vrati Daytonsko-pariški mirovni sporazum njegovim temeljima", saopćio je u utorak Ured za odnose s javnošću Evropske pučke stranke.
15.02.2022. u 20:36
get url
text

Kako navode, Zovko je pozdravila nedavni Borrellov telefonski razgovor s trojicom čelnika u Bosni i Hercegovini, Miloradom Dodikom, Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem u, kako se ističe, pokušaju pronalaženja rješenja za trenutnu političku i institucionalnu krizu u BiH.

Smatra kako "Republika Hrvatska ima ključnu ulogu kao zemlja koja graniči s BiH", navodeći kako se radi o pitanju mira i stabilnosti.

- Kako bi se stvari popravile i kako bismo imali nepristran pristup ovom problemu, gospodine visoki predstavniče, morate konačno vratiti Daytonsko-pariški mirovni sporazum njegovim temeljima. Sva tri naroda moraju imati udio u ovoj državi – kazala je Zovko naglasivši hitnost situacije.

- Dok razrješavamo krizu u Ukrajini, dogodit će se još jedna kriza ako ne preuzmete svoju odgovornost - dodala je zastupnica u Evropskom parlamentu.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.