open-navfaktor-logo
search
Saopćeno iz Kantona
Zrak u Sarajevu i danas vrlo nezdrav, evo kada se očekuje poboljšanje
Na svim mjernim stanicama u Kantonu Sarajevo i od jutros se bilježe visoke koncentracije zagađujućih PM10 čestica, a loš kvalitet zraka zadržat će se i tokom dana, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.
08.01.2023. u 12:01
get url
text

Značajnije poboljšanje kvaliteta zraka se očekuje od večeras u kasnim noćnim satima.

- Prema podacima sa mjernih stanica, zrak je trenutno vrlo nezdrav za cjelokupnu populaciju te se preporučuje smanjeno kretanje kao i izbjegavanje fizičkih aktivnosti na otvorenom.

Lošijem kvalitetu zraka posljednjih dana pogoduju intenzivni i nagli temperaturni obrati, posebno u jutarnjim i večernjim satima, koji uzrokuju nakupljanja zagađujućih materija u nižim slojevima atmosfere, kao i pojačane emisije iz kućnih ložišta, saobraćaj, ali i stabilne vremenske prilike, kao i geografski položaj i slabija strujanja zraka u nižim kotlinskim dijelovima gdje su bilježene najveće koncentracije zagađujućih materija - navodi se u saopćenju.

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u naredna tri dana očekuju se nestabilne vremenske prilike, uz padavine, praćene jakim vjetrom i bez temperaturne inverzije, koje će dovesti do značajnog poboljšanja kvaliteta zraka.

- Koncentracije zagađujućih materija u zraku se kontinuirano prate, a interventne mjere bit će stavljene van snage po sticanju uvjeta - istaknuto je.

Federalni hidrometeorološki zavod redovno objavljuje podatke o kvaliteti zraka u FBiH, a u tabeli ispod možete vidjeti kakvo je stanje bilo danas u 11 sati.

Kvalitet zraka u FBiH

FHMZ redovno objavljuje podatke o kvaliteti zraka

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.