open-navfaktor-logo
search
Premijer Uk ne reagira
Zrak u Sarajevu je opasan, u budžetu nisu predviđena sredstva za rješenje ovog problema
Sarajevo je sinoć bilo najzagađeniji grad na svijetu. Prema podacima IQ Aira u Sagrdžijama indeks zagađenosti iznosi 529, a zrak je okarakterisan kao "opasan".    
20.12.2023. u 10:29
get url
text

Dobrobiti javnog zdravlja moraju biti prioritet djelovanja Vlade Kantona Sarajevo, ali to nije slučaj. Prošlo je šest godina od obećanja Edina Forte uoči početka njegovog mandata na funkciji premijera KS da će riješiti problem zagađenja zraka. 

 

- Na postavljeno pitanje Vladi Kantona kako prepoznajemo budžet za poboljšanje kvaliteta zraka odgovor glasi: "Nacrt budžeta za 2024 nije prepoznao ovu stavku" - napisala je na svom Facebiook profilu Marijela Hašimbegović, zastupnica DF-a u Skupštini KS.

Iz nevladine organizacije iz Sarajeva Eko akcije obavještavaju da je i danas zrak u Sarajevu nezdrav. 

{$galerijaFotografija}

- Premijeru Nihade Uku, kako izgleda borba protiv zagađenja zraka sa samo jednim inspektorom? Zbog zagađenja zraka na snazi je "upozorenje" u Kantonu Sarajevo, koje bi trebalo da prati niz interventnih mjera, koje će kao i do sada ostati tek slovo na papiru. Neke od mjera bi trebala da kontroliše okolišna inspekcija. Kako će ih kontrolisati kada Kanton Sarajevo na raspolaganju ima praktično samo jednog, jedinog inspektora okoliša. Zaposlena su svega dva, ali je drugi obično na bolovanju.

Ništa bolje ne opisuje potpuno odsustvo interesa za rješavanje problema našeg okoliša kod naše političke elite od sramotno skromnog broja kadrova i novca koji se dodjeljuju sektoru zaštite okoliša - istakli su iz Eko akcije na svom Facebook profilu. 

Pitaju se i kako se dogodilo da umjesto zasebnog Ministarstva zaštite okoliša u KS imamo Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša?

- Kako očekivati da problem zagađenog zraka u Kantonu Sarajevo rješava ministar kojem problemi našeg okoliša čine jednu petinu njegove ministarske zadaće? - pitaju iz Eko akcije.

Ističu i da zdravlje stanovništva Sarajeva zavisi od stroge primjene zabrane visoke gradnje jer u međuvremenu se Sarajevo guši u smogu skoro šest mjeseci godišnje.

- Vlada Kantona Sarajevo 2021. godine ukida odluku prethodne Vlade o zaštiti ventilacionih koridora u gradu. Odnedavno pokušavaju ukinuti i skupštinski zaključak kojim se nalaže svim nivoima vlasti da štite gradske ventilacione koridore prilikom planiranja nove gradnje. Nova stambena gradnja, nerijetko visoka, u privatnom je vlasništvu i koristi se za špekulacije na tržištu nekretninama. Stanovništvo od nje nema nikakve koristi - istakli su iz Eko akcije. 

Pojasnili su i zašto će i dalje biti rijetke epizode uzbune koje proglašava Vlada KS zbog povećanog zagađenja zraka u Sarajevu.

- Iako je prag za proglašenje epizode "Uzbune" u Kantonu Sarajevo nedavno smanjen sa 300 na 200 µg/m3 (srednje vrijednosti PM10 izmjerene za prethodni dan), uzbune zbog zagađenog zraka će i dalje biti rijetkost. Stanica iz Alipašine ulice je krajem 2015. godine prebačena u park pored Miljacke kod Vijećnice, gdje je zrak daleko čistiji, zahvaljujući vjetru koji često donosi čist zrak iz klisure Miljacke. Stanica Otoka je sredinom 2015. godine prebačena na lokaciju koja je bliža Miljacki nego saobraćajnici čije bi zagađenje trebala da mjeri, suprotno odredbama federalnog pravilnika. Godine 2018. Kanton nabavlja novu, nestandardnu mjernu opremu za stanicu Ilidža (uređaj Horiba APDA-372) i postavlja je na krov Doma zdravlja na Ilidži, suprotno odredbama federalnog pravilnika. Uređaj istog tipa je Agencija za zaštitu okoliša SAD-a (US EPA) par godina testirala na lokaciji Ambasade SAD-a u Sarajevu. Uređaj nije zadovoljio testne uvjete i nikada nije uvršten na "Popis odabranih referentnih i ekvivalentnih metoda" kojeg redovno izdaje US EPA - kažu iz Eko akcije. 

DSC_4839.JPG
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.