open-navfaktor-logo
search
Epizoda Upozorenje
Zrak u Sarajevu vrlo nezdrav, izbjegavati bilo kakve aktivnosti vani
Gusta magla zahvatila je jutros Sarajevo, a padavine koje se očekuje sutra kratkoročno bi mogle poboljšati kvalitetu zraka, ali dugoročnija slika nije sjajna. Dugoročno gledano nema naznaka za suštinske promjene, niti vjetar.
23.12.2022. u 12:42
get url
text

Kako navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda za Fenu, padavine se očekuju u subotu, krajem dana i tokom noći što bi moglo malo poboljšati stanje sa zrakom. Suštinski, nakon toga ponovno će stanje biti nestabilno, barem do utorka kad se očekuje malo kiše i eventualno malo jačeg južnog vjetra. Dotad će vjetar biti uglavnom slab. Moglo bi biti kratkoročno i snijega.

Za trenutne vremenske uvjete kažu da su uobičajeni za ovaj period godine.

Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda, slične vremenske prilike zabilježene su i u Zenici, Travniku odnosno kotlinskom dijelu zemlje, centralnom dijelu gdje se magla najduže i zadržava. U ostatku zemlje je bolje stanje, posebno u Krajini, mada generalno, kako navode, vjetra slabo ima.

Zvanični podaci pokazuju da je u Sarajevu zrak vrlo nezdrav. Kod osoba s respiratornim oboljenjima poput astme moguća su značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti. Povećana je vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva.

Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani. I svi ostali morali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

Usljed povećanog zagađenja zraka, kao i prognoziranih vremenskih prilika, Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo je, na prijedlog Stručnog tijela, proglasilo epizodu Upozorenje za područje općina Stari Grad, Centar, Novi Grad, Novo Sarajevo, Ilidža, te Vogošća i Ilijaš. Na području općine Hadžići na snazi ostaje epizoda Pripravnost.

Na svim kantonalnim mjernim stanicama zabilježene su visoke prosječne dnevne vrijednosti zagađujućih PM10 čestica za prethodna 24 sata, a loš kvalitet zraka se bilježi i trenutno.

Tako su jučer na stanicama Ilijaš i Vogošća izmjerene vrijednosti za ovaj polutant prekoračile prag Upozorenja od 150 µg/m3, dok su na stanicama Vijećnica, Ilidža i Hadžići prekoračene granične vrijednosti  od 50 µg/m3. I na Otoci su zabilježene izrazito visoke vrijednosti PM10.

Prema sinoptičkoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, danas i naredna tri dana se očekuje stabilno vrijeme bez većih padavina i slabim vjetrom promjenjivog smjera brzine 1-3 m/s, uz pojavu temperaturne inverzije, što može doprinijeti daljnjem nakupljanju zagađujućih materija.

Stanovištvu se savjetuje da boravak na otvorenom prostoru svede na minimum, a posebno osjetljivim kategorijama stanovništva-hroničnim bolesnicima, starijim osobama, djeci i trudnicama. Pri boravku na otvorenom prostoru, preporučuje se korištenje zaštitnih maski sa odgovarajućim filterima kako bi se ublažio štetni uticaj zraka na zdravlje.

Epizoda Upozorenje podrazumijeva i zabranu održavanja organizovanih sportskih i kulturnih aktivnosti na otvorenom prostoru, u cilju smanjenja kretanja i izlaganja stanovništva štetnim materijama.

Ova epizoda podrazumijeva i primjenu mjere prema kojoj sva postojenja za proizvodnju toplotne energije snage preko 50kW, koja koriste čvrsta goriva i lož ulja, moraju smanjiti temperaturu za minimalno tri stepena. Također se nalaže smanjenje broja radnih sati tehnoloških postrojenja sa Liste pogona i postrojenja kojima namjena nije proizvodnja toplotne energiju za grijanje, za minimalno 20 posto. Tokom epizode Upozorenje, zabranjeno je izvođenje grubih građevinskih radova na otvorenom prostoru.

Zabranjen je i saobraćaj za teretna motorna vozila čija je najveća dozvoljena masa preko 3,5 tone na glavnom gradskom longitudinalnom pravcu, na potezu od Baščaršije do Nedžarića.

U zoni A (Stari Grad, Centar, Novi Grad, Novo Sarajevo) na snazi je zabrana kretanja automobila čiji dizel motori imaju normu EURO2 i manju, uz pojačane kontrole inspekcijskih organa i asistenciju organa MUP-a, kao i zabrana kretanja teretnih vozila čiji motori imaju normu EURO2 i manju u skladu sa članom 95. Zakona o uređenju saobraćaja na području Kantona Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.