open-navfaktor-logo
search
CIKBiH
Žrijeb izabrao još tri delegata HDZ-a i po jednog iz SDA i SDP-a u Dom naroda Parlamenta FBiH
U Dom naroda Parlamenta FBiH iz Hercegovačko-neretvanskog kantona idu još po jedan delegat iz HDZ-a BiH, SDP-a i SDA, te još dva HDZ-ova delegata iz Srednjobosanskog kantona, odlučio je današnji žrijeb u Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) Bosne i Hercegovine. 
07.12.2022. u 12:04
get url
text
Žrijeb u CIK-u

Žrijebanje je organzirano jer su kandidatske liste dobile isti broj glasova. 

Kada je riječ o Hercegovačko-neretvanskom kantonu, za delegata iz reda hrvatskog naroda biralo se između HDZ-ove zastupnice Ive Raguž i Vesne Šunjić iz HRS-a. Žrijeb je odabrao HDZ-ovu Ivu Raguž. 

VEZANI TEKST - Dom naroda FBiH: Evo koliko delegata imaju SDA i DF, a koliko "Osmorka"

Za dva delegata iz reda srpskog naroda iz HNK biralo se između tri kandidatske liste i to liste Zore Dujmović (HDZ), Vesne Saradžić (SDP) i Dragice Suša (SDA). Žrijeb je izabrao liste Suše i Saradžić. 

Kada je u pitanju Srednjobosanski kanton, od ranije se znalo da će HDZ dobiti oba delegata iz ovog kantona jer se žrijebom biralo između tri HDZ-ove liste, i to kandidatske liste Suzane Krišto, Borisa Mrnjavca i Ive Šimunovića, svi iz kluba koji predvodi HDZ BiH. Izabrane su liste Mrnjavca i Šimunovića. 

Ovim je popunjen Klub delegata iz reda hrvatskog naroda Parlamenta FBiH gdje HDZ ima većinu. 

Za sutra je najavljen i žrijeb za izbor delegata iz reda bošnjačkog naroda iz Skupštine Livanjskog kantona gdje se bira između kandidata SDA i SDP-a. Time će biti odlučeno da li će stranke "Osmorke" u Klubu Bošnjaka Doma naroda Parlamenta FBiH imati 11 delegata i tome mogućnost predlaganja potpredsjednika ili predsjednika FBiH, ili će pak SDA sa DF-om i jednim nezavisnim iz Tuzlanskog kantona dobiti "kontrolnu" većinu. 

Sutra će biti i žrijebanje za delegata iz reda ostalih iz Skupštine Kantona Sarajevo. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.