open-navfaktor-logo
search
Saznajemo
Žrijeb u CIK-u: Damir Šišić iz SDA i Silva Banović iz NiP-a izabrani za delegate u Domu naroda FBiH
U Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine (CIKBiH) danas je izvršeno žrijebanje delegata za Dom naroda Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH). Utvrđeno je da će peti bošnjački delegat iz Tuzlanskog kantona (TK) biti Damir Šišić iz Stranke demokratske akcije (SDA), dok će Silva Banović iz Naroda i pravde (NiP) biti hrvatski delegat iz TK, nezvanično saznaje Faktor.
30.11.2022. u 11:50
get url
text

Također saznajemo da će, najvjerovatnije danas, biti održana sjednica CIK-a na kojoj će biti utvrđeni rezultati posrednih izbora za Dom naroda FBiH iz TK.

Glasanjem na konstituirajućoj sjednici odlučeno je da će TK u Domu naroda FBiH predstavljati Muamer Zukić iz Stranke demokratske akcije (SDA), Senad Alić iz Pokreta demokratske akcije (PDA) koji djeluje kao nezavisni zastupnik, jer je podržao skupštinsku većinu koju predvodi SDA, Dževad Hadžić iz Socijaldemokratske partije (SDP) te Izen Hajdarević iz Naroda i pravde (NiP).

S obzirom na to da su osvojili po četiri glasa u žrijeb su išli Damir Šišić iz SDA i Asmir Hasić iz Stranke za BiH (SBiH), a Šišić je nakon žrijeba dobio mandat. Tako da iz TK SDA ima dva delegata, a tu je i Senad Alić koji ih podržava. "Osmorka" je u TK osvojila dva delegata iz reda Bošnjaka.

Iz reda ostalih u Dom naroda je izabrana Sandra Imširović iz Demokratske fronte, a iz reda Srba Žarko Vujović iz DF-a i Slađan Ilić iz SDP-a, dok će treći delegat iz reda srpskog bit određen na osnovu uputstva Centralne izborne komisije (CIK) BiH. Tu su po jednog delegata u Klubu Srba dobili DF i "Osmorka".

Kada je u pitanju Klub Hrvata, u žrijebu su, nakon što su osvili po dva glasa, bili Boris Krešić (DF) i Silva Banović (NiP), a potonja je dobila mandat nakon današnjeg žrijeba, što je još jedan delegat za "Osmorku" u Klubu Hrvata Doma naroda FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.