open-navfaktor-logo
search
Ne posjeduje kredibilitet
Žrtve genocida traže da se Nevenki Tromp oduzme titula počasne građanke Kantona Sarajevo
Pet udruženja "Pokret majki enklava Srebrenice i Žepe", "Majke Srebrenice", "Žena Podrinja", "Žene Srebrenice" i "Žrtava i svjedoka genocida" uputilo je zastupnicima u Skupštini Kantona Sarajevo zahtjev za poništavanje priznanja-počasni građanin KS za 2022. godinu, koje je dodijeljeno Nevenki Tromp.
27.04.2022. u 09:35
get url
text

- Dodjela navedenog priznanja je izazvala negativne reakcije u Bosni i Hercegovini i u međunarodnoj zajednici i shodno tim reakcijama smo saznali da je navedena osoba učestvovala u kreiranju sramnog izvještaja o Srebrenici i da ne posjeduje stručni i moralni kredibilitet. Isto tako želimo iskazati svoj stav u povodu dodijeljenog priznanja, Nevenka Tromp prema mišljenju nas žrtava ne zaslužuje dodijeljeno priznanje - smatraju iz udruženja. 

Navode da je Tromp jedna od autora sramnog izvještaja instituta za ratnu dokumentaciju Nizozemske (NIOD). Izvještaj NIOD-a je javno objavljen 2002. godine i u njemu je navedeno da ne postoji niti jedan dokaz koji upućuje na to je Srbija na bilo koji način sudjelovala u dešavanjima u i oko Srebrenice jula 1995. godine.

Tromp se nikada nije ogradila od izvještaja u kojem je učestvovala. Naprotiv, majke Srebrenice su više od 20 godina vodile mukotrpnu borbu s vladom Nizozemske u dokazivanju njihove odgovornosti za počinjeni genocid u Srebrenici. U svih tih više od 20 godina borbe, Nevenka Tromp nije nikada našla za potrebu da, ističu iz udruženja, javno podrži majke Srebrenice kao što su to činili i čine brojni intelektulaci iz Nizozemske, ali i širom svijeta. 

- Smatramo da je dodjela javnog priznanja počasni građanin Kantona Sarajevo prije uvreda za žrtve nego dostignuće u pravdi za žrtve, zato vas molimo da razmotrite naš zahtjev i donesete pravednu odluku. Spremni smo da se na zakazanoj sjednici Skupštine KS pojavimo i detaljno i argumentirano obrazložimo sve naše navode zbog čega tražimo da se odluka o dodjeli priznanja poništi - poručili su iz udruženja. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.