open-navfaktor-logo
search
Tuzla
Žrtve genocida u Srebrenici: Identifikovani otac i sin Hukić
U prostorijama Podrinje identifikacionog projekta u Tuzli danas su identifikovani posmrtni ostaci tri žrtve proteklog rata.
20.09.2021. u 14:40
get url
text

Radi se o žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su nestale 1995. godine u genocidu koji se dogodio u Srebrenici. Ove žrtve su najprije identifikovane uz pomoć DNK metode, a danas su njihov identitet potvrdili i članovi njihovih porodica.

Tako su danas u prostorijama Podrinje identifikacionog projekta identifikovani otac i sin, Hajdin i Sead Hukić. Hajdin (Zuhdo) Hukić je imao 53 godine u momentu smrti dok je njegov sin imao svega 21 godinu kada je nestao.

Hajdin Hukić je ekshumiran iz masovne grobnice koja je otkrivena u mjestu Zalazje kod Srebrenice 2010. godine dok su posmrtni ostaci njegovog sina Seada pronađeni 2000. godine na površini zemlje u Krajinovićima kod Bratunca.

Danas je porodica potvrdila identitet i  Kirama (Abdulah) Đozića. On je u momentu nestanka imao 38 godina, a njegovi posmrtni ostaci pronađeni su 2007. godine u masovnoj grobnici Kamenica, Zvornik, saopćio je Institut za nestale osobe BiH.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.