open-navfaktor-logo
search
Jasan stav
Žrtve i svjedoci genocida: Revidirana strategija za rad na predmetima ratnih zločina mora biti strategija države BiH
Revidirana strategija za rad na predmetima ratnih zločina mora isključivo biti strategija države Bosne i Hercegovine, a ne strategija bilo koje institucije ili pojedinca, ističu u subotu iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida (UŽSG).
20.06.2020. u 15:07
get url
text

- Državna strategija za rad na predmetima ratnih zločina, koja je usvojena 2008. godine, doživjela je kolaps, što tvrde i njeni tvorci koji danas, na temelju ove propale strategije, pokušavaju nametnuti revidiranu strategiju koja ne nudi ništa novo - ističu iz UŽSG-a.

Udruženja žrtava rata su još od 2008. godine, odnosno od usvajanja navedene strategije imala jasan stav - državna strategija treba da štititi interese BiH, svih njenih građana i da omogući najefikasniji način procesuiranja ratnih zločina.

- Država BiH, odnosno Vijeće ministara BiH je ponovo dalo šansu stručnjacima da izrade revidiranu strategiju i da državnom rukovodstvu pruži smjernice i uputstva na koji način najbolje i najefikasnije realizirati progon ratnih zločinaca i kako štititi interese BiH. Da li je zaštita interesa BiH i njenih građana da u revidiranoj strategiji nema niti riječi o hiljadama potjernica koje je Republika Srbija raspisala protiv građana BiH, niti riječi o načinu zaustavljanja ovog nezakonitog progona i lova na građane BiH, koji se hapse bez ikakvog pravnog osnova. Zbog čega u strategiji nema ni riječi o univerzalnoj nadležnosti Srbije za ratne zločine počinjene na području cijele bivše Jugoslavije, a na temelju koje Srbija vrši hapšenja i procesuiranja državljana BiH za navodne ratne zločine počinjene u BiH, što je u suprotnosti sa temeljnim međunarodnim principima - pitaju se u UŽSG-u.

Dodaju da s druge strane, zloupotrebom dvojnog državljanstva Srbija i Hrvatska kriju hiljade osumnjičenih, optuženih, pa i osuđenih ratnih zločinaca, dok istovremeno zahtijevaju da im se ustupi krivično gonjenje, kako bi ratne zločince faktički oslobodili, obustavom istrage ili suđenjima koja su čista farsa, čemu se svjedoči svih ovih godina.

- Ukoliko se revidirana strategija usvoji u predloženoj formi, BiH će postati još više podčinjena pravosuđu Srbije i Hrvatske - ističu iz UŽSG-a.

Zbog svega navedenog, zahtijevaju objavljivanje rezultata rada tužilaštava u BiH na predmetima Pravila puta Rimskog sporazuma, te da se strategijom: predvidi prioritetno procesuiranje predmeta ratnih zločina “kategorije A” Pravila puta, za koje je Tužilaštvo Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju ocijenilo da postoji dovoljno dokaza za podizanje optužnice za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, a koji predmeti su 2004. godine vraćeni sa ovom ocjenom Tužilaštvu BiH; osigura ravnopravnost regionalne saradnje između BiH, Srbije i Hrvatske; riješi pitanje potjernica protiv građana BiH; riješi problem dvojnih državljanstava.

- Ukoliko strategija ne riješi ova pitanja, ratni zločinci će, kao i do sada, biti zaštićeni, a javnost će nakon par godina, ponovo slušati istu priču nadležnih kako strategija nije dala očekivane rezultate - zaključili su iz UŽSG-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.