open-navfaktor-logo
search
Propast strategije
Žrtve i svjedoci genocida: Srbija i Hrvatska ne poštuju BiH, skrivaju stotine osumnjičenih i optuženih za ratne zločine
Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine za sjednicu Vijeća ministara BiH, koja je zakazana za 28. maj 2020 godine, ponovo predlaže usvajanje revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina.
27.05.2020. u 12:43
get url
text

Iako je Vijeće ministara zatražilo detaljnu analizu o dosadašnjim efektima strategije za procesuiranje ratnih zločina, Ministarstvo pravde na čijem je čelu Josip Grubeša, prikriva stvarne razloge propasti državne strategije iz 2008. godine kako bi uspio progurati revidiranu strategiju koja je u velikoj mjeri samo kopija prethodne, istakli su u srijedu iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida u BiH.

- Grubeša vješto pokušava prikriti ključnu informaciju da je nadzorno tijelo od 2009. godine preko 300 puta upozoravalo na razne propuste u vezi sa propalom strategijom. Revidirana strategija ne otklanja probleme regionalne saradnje. Srbija i Hrvatska apsolutno ne poštuju BiH, skrivaju stotine osumnjičenih i optuženih za ratne zločine, kao i presuđene ratne zločince. Od javnosti i žrtava se kriju informacije o 'A listi', koja je dostavljena Tužilaštvu BiH od Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju. 'A lista' je međunarodna obaveza BiH, a prema posljednjem međunarodnom istraživanju preko 300 osoba sa te liste nikada nije bilo u procesu obrade ili bilo koje faze postupka. Zbog toga ponovo insistiramo da 'A lista' bude prioritet u revidiranoj strategiji - ističu iz udruženja.

Također, traže od Vijeća ministara BiH da ne prihvati prijedlog Ministarstva pravde BiH, te da zahtijeva od nadležnih detaljan pregled “A liste”.

- Javnosti, a posebno žrtvama, moraju biti dostupni podaci o procesuiranju predmeta osoba sa 'A liste', odnosno koliko je pravosnažno okončanih predmeta, koliko je postupaka u toku, koliko je provedenih istraga, te koliko je istraga obustavljeno. Tražimo da se revidiranom strategijom predvidi prioritetno procesuiranje preko 300 osoba sa 'A liste'. Tražimo od Vijeća ministara BiH da zahtijeva od nadležnih hitno preispitivanje saradnje sa Srbijom i Hrvatskom na procesuiranju ratnih zločinaca. Tražimo od nadležnih da se preispita uloga ministra Grubeše u opstrukciji usvajanja revidirane strategije koju zaustavlja od 2017. godine - zaključuju iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.