open-navfaktor-logo
search
Zaštititi povratnike
Žrtve poručile Dodiku: "Izvorni Dejton" bez Aneksa VII nastavak je zločina nad Bošnjacima i Hrvatima u RS-u
Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokret majke enklave Srebrenica i Žepa oglasili su se saopćenjem za javnost povodom, kako su naveli, kontinuiranog pozivanja predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika na "izvorni Dejton". 
02.10.2023. u 09:50
get url
text

- Kako već dugi niz godina Milorad Dodik, a za potrebe vlastite promocije, poziva ili zahtjeva ili uslovljava na samo poštivanje "izvornog Dejtonskog sporazuma" i da on, a ni RS neće od toga odstupiti, pri tome naravno, korisiti isključivo Dejton ili djelove Dejtonskog sporazuma koji mu odgovaraju.

Aneks VII Dejtonskog sporazuma je također dio Dejtona kojeg Dodik nikad ne spominje, a postoji i razlog zašto - navode u saopćenju.

Dodaju kako je upravo Aneks VII uvjet za vraćanje osnovnih ljudskih prava koje su definirane Ustavom BiH koji je također dio Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- Naravno Aneks VII bi trebao biti osnov svih razgovora, jer on podrazumijeva siguran povratak protjeranih na svoja ognjišta, podrazumijeva i ostvarivanje svih ostalih prava koje proizlaze iz Ustava.

Međutim, postoje ozbiljna istraživanja koja upućuju da je MUP RS-a svojim angažmanom doprinio da povratak protjeranih Bošnjaka i Hrvata bude minoran, a i oni najuporniji koji su se vratili, budu izloženi raznim napadima koje MUP RS-a nikada i ne istražuje - navode iz ovih udruženja.

Pozivanje na izvorni Dejton bez Aneksa VII, dodaju, krajnje je šovinistički i predstavlja nastavak zločina nad bošnjačkim i hrvatskim narodom u RS-u.

- Iz navedenih razloga tražimo od bh. zvaničnika, kao i međunarodne zajednice, da zaustave namjere Milorada Dodik, te da zaštite povratnike u RS-u - zaključuje se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.