open-navfaktor-logo
search
Pale i uvrede
Zuhrić htio na Skupštini raspraviti dodjelu novca NiP-ovcima, Okerić odbija, kaže da je to bezobrazno
Na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo zastupnik iz Demokratske fronte Albin Zuhrić imao je inicijativu za sazivanje tematske sjednice Skupštine u okviru koje bi se vodila rasprava o dodjeli sredstava za održivi povratak u Republiku Srpsku koje je rasporedio Kabinet predsjedavajućeg Skupštine Elvedina Okerića.
24.11.2023. u 12:42
get url
text

VEZANI TEKST - Okerić napao Avdu Avdića pa objasnio kako je dijeljen novac NiP-ovcima: Nisam ja nego moj kabinet

Zuhrić je zatražio i da nosilac pripreme bude Vlada KS zbog sukoba interesa predsjedavajućeg Skupštine.

- Mi smatramo kako je ono što je izašlo u medijima o dodjeli sredstava organizacijama koje su vrlo precizno i jasno u vezi s isključivo jednom političkom partijom samo jedan djelić onoga što se dešava u KS. I ovdje ne mislim, predsjedavajući, isključivo na Vas, nego i na sve druge političke opcije jer je problem što imamo netransparentan sistem u kojem je skoro pa i nemoguće, čak i zastupnicima, doći do podataka koje organizacije primaju novac - kazao je Zuhrić.

Naveo je i kako bi ova sjednica bila važna da se konačno utvrdi koje su organizacije primile novce i šta će Skupština uraditi da se to ne ponavlja.

Zuhrić je zatražio da se Skupština izjasni o ovom pitanju danas, međutim, Okerić nije dozvolio.

- Nema ništa nezakonito. Nadležne institucije provode nadzor nad tim procesom. Bit će mi zadovoljstvo da zastupnici i javnost budu upoznati sa pokretanjem hajke od višestruko presuđenog klevetnika koji je pokrenuo ovu hajku, a gdje su se uključile političke stranke, SDA, DF i SBiH gdje su dodatno željele da kompromituju funkciju predsjedavajućeg i mene lično – kazao je Okerić.

Dodao je kako je sistem vrlo transparentan.

VEZANI TEKST - Stranka za BiH traži ostavku Okerića zbog raspodjele 200.000 KM, SDA: Hoće li biti spektakularnih hapšenja

- Kada se stavite u poziciju da otvorite vrata i prostor raznim spletkarošima, klevetnicima i smutljivcima da vam pišu inicijative i pitanje, makar im kažite da Vam napišu gramatički ispravnu inicijativu kako bi je mogli pročitati. Druga stvar, u Vašoj inicijativi se kaže da bi se Skupština trebala izjasniti u roku od 30 iako nadležne institucije provode istragu. Sačekat ćemo da vidimo šta će to biti utvrđeno. Iznosite neistine, kažete "povodom utvrđenog sukoba interesa". Ukoliko budem imao osnov, tužit ću Vas za ovo, makar Etičkoj komisiji. Skupština KS nema osnov da se izjasni o Vašoj inicijativi populističkoj i krajnje bezobraznoj - obratio se Okerić.

Zuhrić mu je poručio kako se neće pozivati na imunitet jer se raduje da na sudu otvore sve teme, kada već ne dopušta zastupnicima da glasaju na sjednici.

- Ja sam tražio da se Skupština izjasni, nisam znao da ste Vi tumač svega i svačega u ovoj Skupštini i da Vi određujete hoćemo li razgovarati o nečemu ili nećemo, ili glasati o nečemu ili nećemo.

Dakle, imate inicijativu ispred sebe. Jesu li nadležni organi uradili svoj posao, to se tiče njih, ne Skupštine i onoga što mi radimo. Stavite inicijativu na glasanje, kako bi se zastupnici izjasnili, a ne Vi - odgovorio je Zuhrić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.