open-navfaktor-logo
search
DF-ov zastupnik i delegat
Zuhrić: Konaković je Nikšića i Fortu iskoristio da bi došao do mjesta šefa diplomatije
Albin Zuhrić, zastupnik DF-a u Skupštini KS i delegat u Domu naroda Federacije BiH, ocijenio je da će doći do "prekompozicije odnosa" u Federaciji i da će "Trojka" ili "Osmorka" na neki način prestati postojati.
03.02.2023. u 22:24
get url
text

Oštro je kritikovao šefa NiP-a Elmedina Konakovića optuživši ga da je iskoristio koalicijske partnere kako bi došao do pozicije šefa diplomatije Bosne i Hercegovine.

Komentirajući Konakovićev odlazak u Banju Luku gdje se sastao sa Dodikom on je rekao da "Konaković kod Dodika ide često". 

- Postat će normalno da se ide u Banju Luku i sluša kako nema države i da se neće uvoditi sankcije Rusiji. Nije problem ko gdje ide, bitno je šta je tema njihovih razgovora i kakva se poruka šalje. Ako odete u Banju Luku i Dodik nakon toga izađe i kaže da se RS treba otcijepiti od države – šta to govori o njihovom sastanku? Konaković nas pokušava uvjeriti da tu postoji prijateljstvo i da će se sada odustati od politike. Dodik neće odustati od strateških ciljeva jer bi to značilo da je idiot, da je samo trebalo otići na kafu kod njega i on će sada odustati od otcjepljenja. Dobra je stvar što Dodik svoje stavove ne krije - kaže Zuhrić. 

Na upit da li je "Osmorka" prešla crvenu liniju u odnosima sa HDZ-om i SNSD-om dao je sljedeći odgovor: 

- Mislim da jesu prilikom formiranja Vijeća ministara BiH. Odustali su od ideja i principa da kompetentni ljudi rade svoje poslove pa smo završili sa nastavnikom i profesorom sa DIF-a da nam vode odbranu i vanjsku politiku. Ključna izdaja njihovih principa je da su popustili u pregovorima i da se Dodiku i Čoviću prepuste pozicije koji nikada nisu bili u njihovoj vlasti.

Zuhrić je negirao da su zadržali OSA-u. 

- Ne, nisu je zadržali. Po dogovoru "Osmorci" će pripasti mjesto direktora, ali SNSD-u će pripasti mjesto zamjenika koji operativno rukovodi Agencijom. To se prije nije prepuštalo kadrovima SNSD-a. Nijedan dokument neće proći kroz tu Agenciju da za njega neće znati Dodik. Mi ne problematizujemo izbor "Trojke" za mjesto direktora OSA-e, još ne znamo njegovo ime, ali znamo da će zamjenik biti Dodikov čovjek. Isto kao što će na čelu Agencije za lijekove BiH, Službe za strance i UIO-a biti kadrovi SNSD-a. To je niz resora koji se prepuštaju, a još ne znamo šta je "Trojka" dobila - navodi Zuhrić. 

Govorio je i o tome da li se može formirati Vlada FBiH bez SDA i DF-a.

- Može doći visoki predstavnik i smijeniti pola stranaka, zatvoriti im centrale, ali bi to bio takav izborni inženjering. SDA ima pravo iskoristiti svoje demokratske mehanizme, moja pretpostavka je da će doći do prekompozicije odnosa u Federaciji. "Trojka" ili "Osmorka" će na neki način prestati da postojati, to ne može dugotrajni potrajati. "Osmorka" već nema na državnom nivou. To je platforma Elmedina Konakovića koji je Edina Fortu i Nermina Nikšića poredao uz neki zid da im se može preko leđa popeti i doći do pozicije ministra vanjskih poslova.

Na upit "zar nije sam dovoljno visok da dosegne do te pozicije" Zuhrić je rekao da nije bio dovoljno visok. 

- Dosegnuo je do 70.000 glasova koji mu nisu ništa garantovali i trebala mu je stranka koja je dobila duplo više glasova, a to je SDP - zaključio je Zuhrić u razgovoru za N1. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.