open-navfaktor-logo
search
Reakcije
Zukić: Bradara nije predsjednica FBiH; Đonlagić: Mimo volje Bošnjaka do fotelja; Zuhrić: Legitimno kršenje zakona
Brojne reakcije u javnosti izazvala je odluka Lidije Bradare (HDZ) kako ona želi biti predsjednica Federacije BiH i da je tu odluku donijela na današenjem sastanku sa Igorom Stojanovićem (SDP) a bez prisustva Refika Lende (SDA).
20.02.2023. u 17:38
get url
text

Odlukom Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Bradara, Lendo i Stojanović su imenovani u rukovodstvo Federacije i njih troje treba da se dogovore ko će biti predsjednik FBiH, a ne dvoje.

VEZANI TEKST - Dogovor postignut bez Lende: Lidija Bradara nova predsjednica FBiH

- Lidija Bradara nije izabrana za predsjednicu Federacije BiH. Nije zato što je Ustavom propisano da o tome odlučuju sva tri člana rukovodstva Federacije. A gospodin Lendo je nije podržao! Dalje, Ustav propisuje ako se sva tri člana rukovodstva ne dogovore, onda o tome odlučuje Zastupnički dom Parlamenta FBiH, koji se također nije očitovao. Bradara je lažno predstavljena kao predsjednica FBiH i neko zbog toga treba snositi odgovornost - oglasio se na Facebooku Muamer Zukić, predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Reagirao je i državni parlamentarac Dženan Đonlagić (DF).

- SDP pojačava demokroaciju ustavnih amandmana Schmidta s ciljem da se, mimo volje Kluba Bošnjaka, domognu fotelja u Vladi FBiH! Tri potpisa HDZ-a za Igora Stojanovića u Klubu Srba da bi uopšte bio kandidat su odmah došla na naplatu - napisao je Đonlagić.

Oglasio se i Albin Zuhrić (DF) delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH.

- Igoru Stojanovicu (SDP) je trebalo samo nekoliko dana od imenovanja (koje još nije ni formalno) da počne donositi nezakonite odluke. Ali makar ima opravdanje za to, radi se o imenovanju HDZ kadra, pa je legitimno i zakon kršiti - napisao je na Tweeteru Zuhrić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.