open-navfaktor-logo
search
Zastupnici SDA i DF-a
Zukić i Vujović o vlasti u TK: Sjednicama Skupštine nastavljaju se redovne aktivnosti, sve drugo su spekulacije
Nakon što je sredinom septembra odgođena redovna sjednica, Skupština Tuzlanskog kantona u ponedjeljak, 30. oktobra, održat će jednu hitnu i jednu redovnu sjednicu. Na hitnoj bi trebao biti usvojen rebalans budžeta za ovu godinu te odobreno kreditno zaduženje od 20 miliona KM, a na redovnoj je planirana 21 tačka dnevnog reda sa odgođene septembraske sjednice.
26.10.2023. u 19:44
get url
text

VEZANI TEKST - Sazvane dvije sjednice Skupštine TK: Pored rebalansa budžeta, prilika za prebrojavanje vladajućih i opozicije

- Sjednice znače nastavak naših redovnih aktivnosti. Ne želim ulaziti u spekulacije i bombastične izjave koje su neki davali u posljednje vrijeme. Zna se kako se saziva sjednica, ukoliko neko misli da za to ima pretpostavke, neka pokuša - rekao je za Faktor Žarko Vujović, predsjednik Skupštine TK i član Demokratske fronte (DF)

Nakon što je sjednica zakazana za 15. septembar odgođena, počele su spekulacije da u Skupštini TK više ne postoji većina, a prije desetak dana iz dijela opozicije stigle su najave da će vrlo brzo biti oformljena nova. Međutim, potpisi zastupnika opozicije za sazivanje hitne sjednice, na kojoj bi došlo do smjene vlasti, nikada nisu skupljeni.

Zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA) i DF-a, uz dva bivša zastupnika Stranke za BiH (SBiH), čine skupštinsku većinu u TK. Iz obje spomenute stranke ističu da su zakazane sjednice samo nastavak normalnih aktivnosti, koje su najavljene sredinom oktobra.

- Nastavlja se redovan tok stvari i usvajanje zakona i materijala pristiglih od Vlade TK. Hitna sjednica odnosi se na rebalans budžeta, a prevashodno na osiguravanje novčanih garancija za Međunarodni aerodrom Tuzla, da bi osigurali pozitivno poslovanje privlačanjem aviokompanija - kaže Muamer Zukić, zastupnik SDA u Skupštini TK.

U političkom smislu, dodaje Zukić, očekujem da će sve proći bez problema i da će se pokazati da je većina stabilna.

- Da neko drugi ima većinu vjerovatno bi imali skupljene potpise i odlučivali bi o povjerenju Vladi TK. Mi radimo svoj posao, imamo kapacitet da sazovemo sjednicu i da usvojimo ono što je na dnevnom redu - zaključio je Zukić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.