open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Zukić: SDA i DF nisu u identičnoj situaciji kao SDP 2014., Nikšić time skriva da ovisi o HDZ-u i SNSD-u
 Izjavom da su SDA i Demokratska fronta danas u istoj situaciji u kojoj je SDP bio 2014. godine, predsjednik te stranke Nermin Nikšić pokušava neistinama dovesti javnost u zabludu, tvrdi u saopćenju šef Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Muamer Zukić.
19.01.2023. u 17:12
get url
text

- Za razliku od SDA i DF-a, koji imaju takozvani kontrolni paket u Klubu Bošnjaka Doma naroda Parlamenta FBiH, SDP 2014. godine nije bio ni blizu te pozicije u Klubu srpskog naroda. SDA i DF imaju 13 delegata u Klubu bošnjačkog naroda, što znači da niti jedna druga stranka ili koalicija nije u mogućnosti predložiti kandidata za predsjednika/potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda. SDP je 2014. godine imao samo šest delegata u Klubu srpskog naroda, što je duplo manje u odnosu na potrebni broj delegata koji bi im omogućio situaciju da jedini imaju pravo na kandidovanje predsjednika/potpredsjednika - navodi Zukić. 

Kako se ističe u saopćenju, poređenje današnje situacije sa onom iz 2014. još je besmislenije ukoliko u obzir uzmemo činjenicu da je SDP tada osvojio nešto više od 90.000 glasova, dok je SDA i ovaj put uvjerljivi pobjednik izbora sa gotovo tri puta većim brojem glasova u odnosu na SDP iz 2014. godine.

- Ovakvim lako provjerljivim neistinama Nikšić pokušava od javnosti sakriti činjenicu da blok stranaka kojem on pripada nema većinu ni u jednom klubu Doma naroda da predlože predsjednika/potpredsjednika FBiH. Kandidata iz reda srpskog naroda taj blok stranaka može predložiti samo uz podršku HDZ-a BiH i SNSD-a, a upravo je servilnost prema tim strankama i bespogovorna spremnost na davanje zatraženih ustupaka jedini adut kojeg SDP i njihovi partneri imaju u procesu formiranja vlasti - navodi Zukić u saopćenju. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.