open-navfaktor-logo
search
Dvije decenije poslije
Zukić: Upozorenje iz Pariza o nepravednosti Dejtonskog sporazuma se ostvarilo
U vrijeme službenog potpisivanja Mirovnog sporazuma za BiH u Parizu je boravila, na poziv francuskih intelektualaca Mirhunisa Zukić, tada predsjednica Saveza izbjeglica i raseljenih lica, koja posebno pamti upozorenje tamošnjih intelektualaca da potpisani sporazum neće donijeti BiH pravedno rješenje.
14.12.2020. u 17:07
get url
text

- Iz bosanskohercegovačke ratne perspektive to upozorenje francuskih intelektualca koji su organizirali trodnevnu konferenciju za predstavnike iz BiH djelovalo je nerealno, jer smo očekivali da će se u miru implementirati međunarodni standardi ljudski prava, prevashodno pravo na povratak u mjesto prijeratnog življenja, pravo na rad, socijalnu zaštitu- kaže predsjednica Unije za održivi povratak i integracije Mirhunisa Zukić za Fenu, povodom četvrt vijeka Dejtonskog sporazuma.

Upravo se bojazan francuskih intelektualaca, u stvari upozorenje o tome šta nas čeka, obistinilo jer danas u BiH 32. 000 porodica čeka u kolektivnim centrima da dobiju svoj krov nad glavom, dodaje Zukić i navodi da samo jedan posto povratnika je zaposleno. Najveći dio njih žive u siromaštvu, dakle i socijalna zaštita za njih je nedostižna.

I pravo na obrazovanje je za djecu povratnika teško ostvarivo.

- Povratnička djeca putuju do škole po par kilometara, tu su i dvije škole pod jednim krovom što je segregacijski model obrazovanja, a u 2020. je manje djece u školama u odnosu na prethodne godine, jer je natalitet u opadanju - pojašnjava Zukić.

Loša putna infrastruktura, saobraćajne veze, domaćinstva bez struje, su uslovi u kojima žive povratnici 25 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, dodaje Zukić uz pitanje gdje su tu ljudska prava.

Dakle u praksi je oživotvoreno upozorenje francuskih intelektualaca iz 1995. godine koji su tada obrazložili da neće biti pravedno rješenje u BiH zbog činjenice da nisu predviđeni mehanizmi sankcioniranja onih koji krše potpisani sporazum. Posebno su upozorili na nemogućnost provedbe Aneksa 4 i 7 koji se odnose na ljudska prava i povratak, ističe Zukić, uz opasku da su se, nažalost, predviđanje iz Pariza u najvećoj mjeri i ostvarila.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.