open-navfaktor-logo
search
Nakon presude
Zukićev advokat najavio žalbu: Imam dojam da je sud podlegao političkom pritisku
Ahmed Žilić, advokat Amira Zukića, bivšeg generalnog sekretara SDA, najavio je da će uložiti žalbu na prvostepenu presudu u predmetu "Bosna" i, kako je kazao, dokazati da ne postoje osnovi krivnje.
29.07.2022. u 13:02
get url
text

VEZANI TEKST - Presuda u predmetu "Bosna": Amiru Zukiću tri godine zatvora, Asim Sarajlić oslobođen

Općinski sud u Sarajevu izrekao je danas prvostepenu presudu bivšem generalnom sekretaru SDA Amiru Zukiću, zatim bivšem potpredsjedniku SDA Asimu Sarajliću, te još peterici optuženih za zloupotrebe položaja pri zapošljavanju u javnim preduzećima.

Amir Zukić osuđen je na tri godine zatvora, Safet Bibić na šest godina, Ramiz Karavdić na dvije godine, Esad Džananović na tri godine zatvora. Senad Trako dobio je godinu i po zatvora. Asim Sarajlić je oslobođen svih optužbi, kao i Nedžad Trako. Na prvostepenu presudu postoji mogućnost žalbe.

Žilić je prokomentirao da ima dojam da je sud podlegao političkom pritisku.

Ahmed Žilić (FOTO: Damir Hodžić)

- Imam dojam da je sud podlegao političkom pritisku jer smo mi dali dokaze na koje se nije... Ali moramo sačekati otpravak presude. Čak su Zukićeva supruga i maloljetno dijete bili izloženi pritiscima paralelnog policijskog obavještajnog aparata, da ne govorim o drugim vrstama, recimo uskraćivan je u fazi istrage za pravne lijekove, uskraćen je i na pravo da se obrati Ustavnom sudu FBiH.

Ali prerano je da dam sveukupno mišljenje, samo vam kažem da imam dojam da se sud nije uspio osloboditi velikog pritiska kojem je bio izložen – dodao je Žilić.

Fahrudin Ibrišimović, Sarajlićev advokat, prokomentirao je da misli da su dužni izvinjenje Sarajliću i njegovoj porodici.

- Toliko smo čuli nesuvislih i nepristojnih komentara za ovih pet godina, postao je sinonim za korupciju. Bit će vjerovatno komentara da je kriv zato što je oslobođen. A neko će za to morati odgovarati – rekao je Ibrišimović dodavši da je Sarajlić bio opravdano odsutan sa izricanja presude.

Fahrudin Ibrišimović (FOTO: Damir Hodžić)

Dodao je da je on prvi dan znao da će Sarajlić biti oslobođen i da njegov branjenik nije previše iznenađen oslobađajućom presudom. Tvrdi i da će drugi predmet protiv Sarajlića biti završen kao i prvi.

Zukić je, zajedno sa Esedom Džananovićem, Safetom Bibićem, Senadom i Nedžadom Trakom, Ramizom Karavdićem i Asimom Sarajlićem, optužen za nezakonito posredovanje pri zapošljavanju, zloupotrebu položaja i primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.