open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom FBiH
Zuko: Melank je svojim stavovima o ezanu prekršila etički kodeks i mora biti smijenjena
Zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Kenela Zuko (SDA) zatražila je u ime Kluba SDA smjenu zastupnice Naše stranke Miomirke Mile Melank sa mjesta predsjednice Komisije za ljudska prava Zastupničkog doma i članice Komisije za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zastupničkoig doma, a zbog grubog kršenja etičkog kodeksa ovog doma.
28.06.2022. u 11:34
get url
text

VEZANI TEKST - Uprkos skandalu koji je izazvao mail o ezanu Melank na listi za Skupštinu KS, gdje će Arnaut, Forto i Ćudić?

- Zastupnica Miomirka Melank je zbog njenih šovinističkih, islamofobičnih i ksenofobičnih izjava i stvova izrečenih povodom oglašavanja ezana, tradicionoalnog muslimanskog poziva na molitvu, počinila povredu etičkog kodeksa.

Obzirom da imam informaciju da još uvijek nije dobila prijavu koju smo napravili i ovu inicijativu, zamolit ću stručne službe da joj je dostave. Ovim putem u ime kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu tražim da Miomirka Mila Melank podnese ostavku ili bude smijenjena sa mjesta predsjednice Komisije za ljudska prava i članice Komisije za obrazovanje, a zbog njenih ksenofobičnih izjava, stavova izrečenih povodom oglašavanja ezana - kazala je na današnjoj sjednici Zastupičkog doma Parlamenta FBiH.

Naglasila je da je sloboda vjere jedno od temeljnih ljudskih prava a koje je garantirano nizom domaćih i međunarodnih pravnih akata, najvišeg reda uključujući i Ustav BiH, Ustav FBiH, i da ne smije biti dovedeno u pitanje.

VEZANI TEKST - Zahiragić: Ukoliko ti, Miomirka, ili bilo kome drugom, smetaju ezan i zvona, odselite se, oni se neće ugasiti

- Smatram da je zastupnica Melank izgubila svaki etički kredibilitet nužan za učešće u radu Komsije za ljuska prava i Komisije za obrazovanje jer njene izjave predsatavljaju direktan čin kršenja elementarnih ljudskih prava, te su u potpunosti u suprotnosti s vrijednostima koje treba promovirati - kazala je Zuko.

Miomirka Mila Melank zastupnica je Naše stranke u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH autorica je e-maila koji ovih dana cirkulira kanalima masovnih komunikacija u kojem se o ezanu govori kao "bezobraznom ispiranju mozga", "ideološko-propagandnom džinglu"...

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.