open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Zuko uputila inicijativu: Usvojiti pravilnike, u ustanovama socijalne zaštite moraju raditi isključivo stručni kadrovi
Javna ustanova Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić i resorno Ministarstvo najhitnije moraju djelovati kako bi se tretman djece smještene u Zavodu imperativno promijenio, istakla je Kenela Zuko, zastupnica SDA u Parlamentu FBiH.
19.08.2023. u 17:26
get url
text

VEZANI TEKST - Građani se okupili ispred Zavoda u Pazariću: Traže smjenu direktora i zaštitu osobe koja je snimila video

- Rješenje je sistemsko i stručno djelovanje te s tim u vezi sam odlučila u Zastupnički dom Parlamenta FBiH uputiti inicijativu čija bi implementacija konačno doprinijela unapređenju statusa štićenika ove i ostalih ustanova koje pružaju socijalnu skrb.

Tražim od Vlade FBiH i resornog ministarstva da, u skladu sa Zakonom o ustanovama socijalne zaštite, što prije započnu izradu i usvoje tri pravnilnika koja se odnose na rad i socijalnu politiku, standarde pružanja zdravstvene njege i programe obrazovanja i osposobljavanja kadrova.

Usvajanje ovih pravilnika bi, između ostalog, rezultiralo angažovanjem isključivo stručnih kadrova koji bi vodili računa o štićenicima ustanova socijalne zaštite, što do sada, očigledno, nije bio slučaj - navela je Zuko.

Dodala je da se nada da će kolege zastupnici prepoznati važnost regulisanja ovih oblasti i da će podržati inicijativu, te da će Vlada FBiH i resorno ministarstvo hitno postupiti po usvojenom zaključku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.