open-navfaktor-logo
search
"Nadgranično okupljanje"
Zukorlić prihvatio Konakovićev poziv, uputio kritike onima koji nisu
AUTOR: Autor: M. M.
09.04.2024. u 09:22
get url
text
Usame Zukorlić
Usame Zukorlić
Usame Zukorlić, predsjednik Stranke pravde i pomirenja (Srbija), najavio je da će se odazvati pozivu predsjednika NiP-a i ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića na, kako ga je nazvao, "sastanak političkih predstavnika Bošnjaka", zakazan za 12. april.
- Kao predsjednik Stranke pravde i pomirenja, odazvat ću se pozivu ministra vanjskih poslova i predsjednika stranke Narod i Pravda Elmedina Dine Konakovića na sastanak političkih predstavnika Bošnjaka regije koji organizira trećeg dana Bajrama. Svrha skupa je jačanje saradnje među Bošnjacima i povezivanje bošnjačkog naroda regije i šire, bez namjere da skup bude usmjeren protiv bilo koga - naveo je Zukorlić.
Kazao je kako "podržava pravo svakog naroda na svenarodna nadgranična okupljanja".
- To pravo imaju i Bošnjaci, jer postojanje i identitet jednog naroda nisu ograničeni na granice jedne države ili teritorije. Izražavam zabrinutost zbog stavova nekih bošnjačkih predstavnika koji se protive ovom okupljanju. Decenijama propuštaju doprinijeti saradnji u poboljšaju privredne, socijalne, kulturne i političke organizovanosti Bošnjaka - naveo je Zukorlić.
Poziv Konakovića ranije su odbili lider SDA Bakir Izetbegović, lider SBiH Semir Efendić, lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin, kao i lider SDP-a Srbije Rasim Ljajić. Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić također je, doduše indirektno, najavio da se najvjerovatnije neće odazvati pozivu.
Predsjednik novoformirane stranke "Naprijed" Šemsudin Mehmedović, s druge strane, uputio je "išaret" da bi se možda mogao odazvati pozivu.
On je, naime, na društvenim mrežama kritikovao "prepucavanja" u vezi s ovim sastankom, te naveo da bi "najbolje bilo da ga sazove član Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka", ali da "neće turban pasti s glave i ako neko drugi potpiše pozivnicu".
On, sudeći prema ovoj objavi, nema ništa protiv sastanka koji je sazvao Konaković.
- Ne vidim ovaj sastanak kao neki nacionalni sveobuhvatni sabor Bošnjaka koji se treba dogoditi što prije i o tome treba razgovarati, već kao radni skup političara gdje treba napraviti neke konekcije i eventualni okvir za buduće djelovanje, svako u svom državnom, zakonskom i institucionalnom okviru - naveo je, između ostalog, Mehmedović.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.