open-navfaktor-logo
search
Mišljenje vijećnika
Zulfikarpašić i Deljković: Na Kazanima ne može pisati da je zločin počinila cijela herojska brigada i armija koja je branila Sarajevo
Čelnici Naše stranke nezadovoljni su prijedogom teksta koji bi trebao biti ispisan na spomeniku posvećenom ubijenim građanima srpske nacionalnosti na Kazanima kod Sarajeva. Traže da se jasno istakne da su oni ubijeni, te da su zločin počinili pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine.
11.10.2021. u 13:11
get url
text

Njihov prijedlog je da bude ispisano sljedeće:

- Zauvijek ćemo se, sa tugom i poštovanjem, sjećati naših komšinica i komšija za čija su ubistva osuđeni pripadnici 10. brdske brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Također, prema njihovom zahtjevu, na spomeniku trebaju biti ispisana imena ubijenih civila.

Vijećnica u Gradskom vijeću Sarajeva Amra Zulfikarpašić nije se složila sa prijedlogom njene bivše stranke. Spomenik nije sporan, ali je sporan prijedlog teksta Naše stranke koji bi trebao biti ispisan na spomeniku. 

- Ja sam protiv tog prijedloga, to iznad Sarajeva ne bi trebalo da stoji. Zločin se ne smije generalizirati. Ne može se jedna cijela herojska brigada i armija koja je branila Sarajevo i BiH staviti pod taj negativan kontekst - kazala je Zulfikarpašić.

Dodala je da se ne smije dopustiti da se i građani Sarajeva "koji su se skoro goloruki branili stave u isti koš za zločincima koji imaju svoje ime i prezime".

Gradski vijećnik iz Kluba SDA Vedad Deljković ovaj prijedlog Naše stranke ocijenio je sramotnim.

VEZANI TEKST - Dobitnici "Zlatnog ljiljana" i "Zlatne policijske značke": Sraman prijedlog Naše stranke za spomenik na Kazanima

- Sve presude su utvrdile da se nije radilo o sistematskom zločinu Armije RBiH, već zločinima pojedinaca koji su osuđeni, a sa kojima smo se imali snage usred rata obračunati za razliku od njih, koji 26 godina poslije rata negiraju zločine i genocid - smatra Deljković.

Ističe da je glasao za postavljanje spomen-ploče, ali da neće podržati proglašavanje brigada Armije RBiH zločinačkim jer to nije presuda i činjenica.

- Mladost Armije RBiH i MUP-a je ubijena jer su krenuli da uhapse počionioce, i to dovoljno govori šta je bila sistemska uloga Armije RBiH - zaključuje Deljković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.