open-navfaktor-logo
search
Dom naroda FBiH
Žuljević bi građanima za sabur dao Nobelovu nagradu: Kako ne uzmu toljage i ne podegeneče nas
Zašto još nije popunjen Ustavni sud Federacije, da li je regularno potpisivanje ugovora Elektroprivrede HZHB sa privatnom TV Herceg-Bosna, zbog čega još nije imenovan direktor Federalne uprave policije..., samo su neka od pitanja delegata koje su postavili nadležnima na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH.
29.07.2021. u 13:57
get url
text

Mogućnost blokade 

- Moje pitanje upućeno je predsjedniku FBiH Marinku Čavari, a u vezi s nepopunjavanjem Ustavnog suda FBiH. Ustavni sud je veoma bitna institucija u demokratskom sistemu FBiH. Danas u sudu imamo pet sudija i čeka se da predsjednik FBiH Čavara zajedno sa potpredsjednicima dostavi listu članova Ustavnog suda FBiH koji nedostaju, kandidata, Domu naroda. To se nažalost ne dešava već duži period i ja bih danas želio aktuelizirati ovo jedno vrlo bitno pitanje. Zbog ove nepopunjenosti ne može da funkcionira jedan bitan mehanizam unutar tog Ustavnog suda, a to je Vijeće za zaštitu vitalnih nacionalnih interesa. Ukoliko se ovo ne riješi, Sud dobija destruktivnu ulogu i mogućnost blokade. Očekujem od Čavare i potpredsjednika da u najskorije vrijeme dostave listu kandidata za popunjavanje Ustavnog suda - rekao je Jasmin Duvnjak, šef Kluba Bošnjaka u Domu naroda FBiH.

Pitanje je imala i delegatkinja Alisa Hajdarević.

- S obzirom na to da je Vlada FBiH 90-postotni vlasnik Elektroprivrede HZHB, postavljam pitanje Vladi FBiH da li je upoznata i da li je odobrila potpisivanje ugovora Elektroprivrede HZHB sa RTV Herceg-Bosna o izdvajanju jedne KM za rad ove TV kuće? Kako jedno dioničko društvo u vlasništvu Vlade FBiH bez ostvarivanja vlastite dobiti može potpisati ovakav ugovor sa privatnim medijem i po kojem osnovu je ovo neoporezivo? Da li sada bilo koji medij može sklopiti ugovor sa jednom od elektroprivreda ili javnih preduzeća u većinskom vlasništvu FBiH za ostvarivanje lične dobiti i sredstava za funkcionisanje i rad - pitala je Hajdarević.

Delegat Aner Žuljević je izrazio nezadovoljstvo zbog neformiranja vlasti u FBiH prema izborima održanim 2018. godine.

Izvinjenje građanima za sramotu

- I danas imam potrebu da se izvinim građanima Federacije koji moraju gledati ovu sramotu u okviru sudskog postupka odgovornih ljudi na najvećim pozicijama u Federaciji koji i dalje obavljaju te funkcije, zbog činjenice da pobjednici izbora 2018. godine nisu izvršili ono što im je bila ustavna i zakonska obaveza. Mene je lično sramota biti dijelom ove političke kaljuže i nije mi jasno kako građani Federacije ne uzmu toljage i sve nas podegeneče zajedno. Stidim se političkog ambijenta koji iza sebe u sudskom procesu manifestuje onakvu komunikaciju, između odgovornih ljudi, državnih službenika izvršne vlasti, a da se to nastavlja i dalje prakticirati u životu Federacije. Naše građane treba zbog strpljenja i sabura koji pokazuju sve ove godine kandidovati za Nobelovu nagradu za mir - kazao je Žuljević.

Delegat Marko Saraf je imao pitanje za federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljošu Čamparu.

- Moje pitanje je za Aljošu Čamparu. Kada će biti imenovan direktor Federalne uprave policije? Kao što znamo, konkursna procedura je završena, imamo listu uspješnih kandidata. Stoga, zanima me zašto ovo imenovanje nije dovršeno, te osjećate li se odgovornim za činjenicu da još nije popunjeno mjesto direktora FUP-a - pitao je.

Nekoliko delegata iz Bosansko-podrinjskog kantona je pitalo nadležne u Federaciji u kojoj fazi je izgradnja tunela Hranjen, odnosno, projekt izgradnje brze ceste Sarajevo - Goražde. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.