open-navfaktor-logo
search
Dijalizni bolesnici
Žuljević: KCUS je ovih dana ispisao svoju svijetlu historiju, nadamo se i prvoj transplantaciji srca
- Kad trebamo kritizirati – kritiziramo, ali ovo je historija Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), koja će svijetlim slovima biti upisana u knjige i ovo je za svaku pohvalu. Sretni smo što je KCUS uradio prvu nesrodničku transplantaciju bubrega – kazao je za Faktor Tomislav Žuljević, predsjednik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH.
07.12.2021. u 11:38
get url
text

Podsjetimo, na KCUS-u jučer je uspješno urađena prva nesrodna transplantacija bubrega, a ovu informaciju objavila je na Facebook profilu prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica ovog zdravstvenog centra, čestitajući tom prilikom hirurzima, nefrolozima, medicinskim sestrama..., na velikom uspjehu.

- Danas je u KCUS-u uspješno urađena prva nesrodna transplantacija bubrega (donor je bila supruga pacijenta) u historiji Kliničkog centra. U posljednja dva mjeseca su urađene još dvije transplantacije bubrega prilikom kojih su donori bili u krvnom srodstvu sa pacijentima – napisala je prof. dr. Izetbegović.

VEZANI TEKST - Izetbegović: Prvi put u historiji KCUS-a urađena je nesrodna transplantacija bubrega

S obzirom na to da je KCUS do sada bio deficitaran, kada je riječ o transplantacijama, prema riječima Žuljevića, svi pacijenti na području Federacije BiH ovu informaciju su sa nestrpljenjem dočekali.

- Ovom prilikom cijelom timu ljudi na KCUS-u, na čelu sa prof. dr. med. sci. Damirom Rebićem, specijalistom interne medicine, subspecijalistom, nefrologom, svi pacijenti i Udruženje žele čestitati. Moram kazati da su se, nakon što je Rebić došao na čelo šefa Klinike za nefrologiju, stvari umnogome promijenile. Ovo je, čini mi se, već treća transplantacija bubrega. Imam osjećaj da se na toj klinici kadrovski puno toga promijenilo, sazrilo, oformljeni su novi timovi. Nema bolje potvrde od ove da je sve urađeno kako treba – ističe Žuljević i dodaje:

- Nadam se da će ovo biti kontinuitet KCUS-a, odnosno siguran sam u to poznavajući prof. dr. Rebića. Tome u prilog govori i informacija koju imam da su u pripremi još dvije transplantacije, a jedna će sigurno biti urađena do Nove godine – naglasio je Žuljević.

Tomislav Žuljević

Trenutno je u Federaciji BiH na dijalizije 2.000 pacijenata, od čega bi jedna trećina, kako kaže Žuljević, trebala na transplantaciju bubrega.

- Dobro bi bilo napokon riješiti kadaverične transplantacije jer nemaju svi mogućnost transplantacije sa živog donora. Trenutno u Federaciji BiH transpalntaciju treba oko 700 pacijenata, od čega ih je na listi čekanja oko 260. U 99 posto slučajeva oni nemaju živog donora. To nam najbolje govori da su transplantacije sa preminulih osoba pravi način da riješimo problem i tih pacijenata koji to čekaju, a nemaju donora. Posebno oni koji čekaju transplantaciju jetre, za koje znamo da nemaju dijalizu kao bubrežni bolesnici, a da ne govorim o onima koji trebaju transplantaciju srca. S obzirom na to da je KCUS najveći zdravstveni centar u našoj zemlji, nadamo se da će ti ljudi, stručnjaci koji gore rade, već naredne godine izvesti i prvu transplantaciju srca. Nadamo se jer imamo vjere u taj zdravstveni centar i one koji u njemu rade – rekao je Žuljević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.