open-navfaktor-logo
search
Transplantacija organa
Žuljević: Nekad smo bili uspješni u presađivanju jetre, sad nam propadaju organi, 35 osoba čeka na transplantaciju
Nakon gotovo pola godine Tomislav Žuljević vratio se na čelo Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika u Federaciji Bosne i Hercegovine, a za to vrijeme Udruženje je bilo zamrznulo svoj rad.
02.11.2023. u 20:28
get url
text

Na ovaj potez Žuljević se, a kako je javnost u aprilu upoznalo Udruženje, odlučio nakon što "su bili iscrpljeni svi resursi, alati i mogućnosti koje su imali na raspolaganju da promijene stanje na bolje kada je riječ o transplantacijama i poboljšanju uvjeta za liječenje u dijaliznim centrima".

U 10 mjeseci 2023. urađeno 13 transplantacija

Od nekada centra za transplantaciju organa u regiji, posebno u 2016. i 2017. godini, koje će ostati upamćene po najviše urađenih presađivanja organa, BiH se posljednjih godina, prema riječima Žuljevića, dovela u takvo stanje da je bilo godina da nije bilo urađeno nijedno presađivanje organa.

 VEZANI TEKST - "Izvozimo" pacijente u inozemstvo: U BiH godinu i po nije urađena nijedna kadaverična transplantacija

Tome u prilog govori i podatak iz februara ove godine da skoro godinu i po dana u BiH nije urađena nijedna kadaverična transplantacija (presađivanje organa sa preminule osobe).

- Vidjeli smo da odustati i ne boriti se ne vodi nigdje, pa smo se okupili u Zenici i dogovorili dalji rad. Zapravo iskren da vam budem, ja nikada nisam ni otišao u smislu stalnih poziva prema meni, nisam mogao odbiti pozive pacijenata i pomagali smo. To je dio mene, moje priče, moga života i ne mogu pobjeći od toga - kaže Žuljević.

Prema podacima Udruženja, za 10 mjeseci ove godine urađeno je 13 transplantacija (četiri sa preminulih i devet sa živih srodnih donora), što je pomak u odnosu na prošlu 2022. kada je bilo svega 10 presađivanja organa, ali i 2020. i 2021.

 VEZANI TEKST - Nermina Krivić na dijalizi je čak 39 godina: Za 19 mjeseci nije urađena nijedna kadaverična transplantacija

- Devet transplantacija urađeno je u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla i četiri u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu. Jeste napredak u odnosu na prethodne, naročito 2020. i 2021. godinu kada skoro nismo imali nijednu transplantaciju (u posljednjoj polovinu 2021. imali smo četiri ili pet transplantacija).

No osim malog broja transplantacija, naš problem je, ističe Žuljević, što smo potpuno stali sa transplantacijama jetre.

- Sve transplantacije koje su urađene odnose se na bubrege. Sa presađivanjem jetre smo stali, a to smo nekada uspješno radili. U prethodnom periodu imali smo dva preminula donora od kojih smo mogli iskoristiti jetre i time spasiti dva života od 35 onih koji u ovom trenutku čekaju transplantaciju. Ali nismo, organi su propali, baš kao što propadne i srce. Iz nama nepoznatih razloga potpuno je stala transplantacija jetre u kliničkom centru Tuzla, jer to Sarajevo ne radi. Govori se da su u pitanju kadrovski razlozi, pitanje je koliko su trenutno naši ljekari samostalni u svom radu, jer su do sada imali superviziju iz Kliničke bolnice Merkur u Hrvatskoj i iz Slovenije.

U FBiH na listama čekanja 298 pacijenata

Ne krije da je teška situacija, ali ne gubi nadu. Kaže da su se u međuvremenu i na terenu promijenile okolnosti koje bi mogle popraviti stanje u dijaliznim centrima i sa transplantacijama.

 VEZANI TEKST - U FBiH prijatelj prijatelju još ne može donirati organ, zašto je to tako?

- Nakon dvije godine dobili smo federalnog ministra zdravstva, više nije vršilac dužnosti, a došlo je i do promjene na vodećoj poziciji Centra za transplantacijsku medicinu kao i do promjene komisije za transplantacije pri Federalnom ministarstvu zdravstva. Od tih promjena očekujem puno, očekujem da budemo tim koji će potaknuti ovu priču na bolje.

Jedan od prvih zadataka, kako kaže, bit će skeniranje stanja u dijaliznim centrima (prijevoz pacijenata, kvalitet aparata, prehranu, nedostatak lijekova) u koje dolazi oko 200 pacijenata u FBiH.

- Malo njih se transplantira, većinom ljudi umru. Podaci su da svake godine u BiH umre oko 400 dijaliznih pacijenata, od toga sigurno dvije trećine u Federaciji. Od 200 pacijenata jedna trećina može biti transplantirana, a to je oko 700. U ovom trenutku na transplantaciju bubrega čeka 218 osoba i ta bi brojka morala biti puno veća bez obzira na to što pacijenti nemaju nadu da će ikada doći na red, jer misle da će život provesti na dijalizi, pa se ne prijavljuju na liste čekanja. Postoje i drugi razlozi, cilj nam je probuditi i animirati pacijente da se stave na liste čekanja jer je to važno - kazao je Žuljević i dodao da u ovom trenutku u Centru za transplantacijsku medicinu pri Federalnom ministarstvu zdravstva na presađivanje organa čeka 298 pacijenata - (218 na presađivanje bubrega, 35 - jetre, 25 - srca i 20 - rožnice).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.