open-navfaktor-logo
search
Mostar
Žuljević: Policija bez zakonskog ovlaštenja primjenila silu na Uborku
Zadnjih deset godina trebalo je na sanitarnoj deponiji, ili, kako on smatra da se treba zvati, centru za upravljanje otpadom, napraviti pročistač otpadnih voda, a to se nije uradilo
17.12.2019. u 16:27
get url
text

Zastupnik SDP-a u Skupštini HNK-a Aner Žuljević izjavio je u utorak kako je policija bez zakonskog ovlaštenja primijenila silu kako bi uklonila prosvjednike s odlagališta komunalnog otpada Uborak kod Mostara, jer je ta deponija, kako je ustvrdio, izgubila svoje javno ovlaštenje.

- Policija nije imala zakonsko ovlaštenje da djeluje jer se član 5. o javnom redu i miru na koji se poziva policija odnosi na to kad neko ne dopušta vršenje javnoga ovlaštenja. Ta deponija nije javna, nego divlja jer je svoje javno ovlaštenje izgubila - istaknuo je Žuljević uoči sjednice Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Po njegovim riječima, nijedna prekršajna prijava izdata građanima - demonstrantima tog dana nije izdata u skladu sa zakonom.

- Da bi deponija imala javna ovlaštenja treba imati uportrebnu i okolinsku dozvolu, a deponija Uborak ih nema - podvukao je Žuljević.

Predsjednik Vlade HNK-a Nevenko Herceg naglasio je kako za to pitanje nije odgovoran Kanton nego da odgovornost leži na relaciji Grad Mostar - Federalno ministarstvo okoliša i turizma, odnosno Vlada Federacije BiH.

Po njegovim riječima, zadnjih deset godina trebalo je na sanitarnoj deponiji, ili, kako on smatra da se treba zvati, centru za upravljanje otpadom, napraviti pročistač otpadnih voda, a to se nije uradilo.

- Pitanje je zašto se to nije napravilo jer su postojala i sredstva Svjetske banke. Zna se ko je odgovoran, ko je menadžment tog poduzeća i ko upravlja tim - poručio je Herceg.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.