open-navfaktor-logo
search
Zastupnik SDP-a
Žuljević se obratio novinarima: Nismo u stanju održati uobičajnu sjednicu
Vanredna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na kojoj je trebalo biti odlučivano o popunjavanju Komisije za izbor i imenovanje, prekinuta je i bit će nastavljena kada se za to steknu uvjeti. Nakon prekida, novinarima su se obratili zastupnici "Trojke". 
06.07.2023. u 17:02
get url
text

Na sjednici je trebalo da se dopuni Komisija nedostajućim članovima, a u javnosti su se pojavile informacije kako su se pojedini članovi trebali zamijeniti poput Dajane Čolić (DF) i dovesti osobe čijim dizanjem ruke bi se omogućili glasovi da samo jedan kandidat Marin Vukoja, blizak HDZ-u, ide na glasanje u Zastupnički dom FBiH za sudiju Ustavnog suda BiH.

VEZANI TEKST - Žestoka svađa Mešalića i Marinković-Lepić, Nikšić dovikivao zastupniku DF-a "ne s*ri i ti više"

Zastupnik SDP-a Aner Žuljević izjavio je kako sjednica Komisije za izbor i imenovanje nije održana jer se pojavilo pet od devet članova komisije čime nije osiguran  kvorum za održavanje.

- Kolege su odlučile da ne dođu na sjednicu i to je njihov legitimni odabir iako se često pozivaju na Poslovnik i etički kodeks.

Ne vidim razlog ovog ponašanja osim namjere da se stalno producira neki haos u Federaciji i da pored Milorada Dodika imamo problem i u Federaciji jer nismo u stanju izvesti uobičajnu sjednicu sa setom energetskih zakona - kazao je Žuljević.

Osvrnuo se i na imenovanje nedostajućeg sudije Ustavnog suda BiH te je poručio kako je on za to da se zastupnicima dostavi lista kandidata i da se izabre prvorangirani kandidat, odnosno HDZ-ov Marin Vukoja.  

Zamjenik predsjednika Kluba zastupnika Naše stranke Mirsad Čamdžić nazvao je prekid vanredne sjednice blokadom.

-  Ukoliko je neko prisutan, a on ispija kafe u skupštinskom restoranu, to je neodgovorno i to možemo nazvati blokadom rada Komisije za izbor i imenovanje- poručio je Čamdžić.

Podsjetimo, Komisija za izbor i imenovanje danas nije mogla održati sjednicu s obzirom na to da nije postojao kvorum.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.