open-navfaktor-logo
search
Poruka iz Brisela
Zvaničnici EU-a: Imenovanje Vijeća ministara otvara put za napredak BiH
Predstojeća 2020. godina bit će važna godina za Bosnu i Hercegovinu sa održavanjem lokalnih izbora, uključujući i Mostar, naglasili su Varhelyi i Borrell
24.12.2019. u 07:59
get url
text

Imenovanje Vijeća ministara Bosne i Hercegovine otvara put za obnavljanje opredeljenja političkih stranaka da omoguće napredak te zemlje na putu ka Evropskoj uniji, naveli su u zajedničkom saopćenju evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi i visoki komesar EU-a Joseph Borrell.

-Naglašavamo hitnost angažmana koji vlada na državnom nivou treba da provede kako bi definisali, usvojili i sproveli novi paket socijalnih i ekonomskih reformi u korist države i njenih građana. Budući napredak zahtijeva potpunu posvećenost zakonodavne i izvršne vlasti na svim nivoima - naveli su u saopćenju.

Dodali su da su odnosi između Evropske unije i Bosne i Hercegovine u odlučujućem trenutku nakon prihvatanja Mišljenja Komisije i njenih 14 ključnih prioriteta na područjima vladavine prava, temeljnih prava i reforme javne uprave.

-Predstojeća 2020. godina bit će važna godina za Bosnu i Hercegovinu sa održavanjem lokalnih izbora, uključujući i Mostar - naglasili su Varhelyi i Borrell.

Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine (BiH) potvrdio je u ponedjeljak u Sarajevu Vijeće ministara BiH, 14 mjeseci nakon izbora.

Formiranje Vijeća pozdravili su i Ambasada SAD-a u BiH i  Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.