open-navfaktor-logo
search
Virusolog upozorio
Zvizdić: Mi sad imamo problem sa gradskim prijevozom, kako će tek biti od 1. septembra?
Ne smiruje se epidemiološka situacija u BiH, a za povećan broj novozaraženih odgovornost snose građani, koji prema riječima ljekara, ne poštuju mjere koje su na snazi.
27.07.2020. u 13:47
get url
text

Prof. dr. Šukrija Zvizdić, virusolog i mikrobiolog, kaže kako je situacija zabrinjavajuća sa intencijom da se ovakvo stanje nastavi jer mnogi, dodaje, i dalje nisu spremni nositi maske i poštovati distancu.

- Naš narod misli da je jako pametan, inteligentan, obrazovan i onda uz sve što država bez represije predloži, ljudi to ignorišu. Čim se donese zakon narod odmah iznalazi načine kako da ga zaobiđe i pronađe rupe u njemu. Tako je i sa mjerama koje su donijeli krizni štabovi. Rezultat toga vidimo u dnevnim izvještajima o broju zaraženih i umrlih - ističe Zvizdić.

Iako su na početku epidemije bili rijetki, situacija je takva da je sve više mladih koji obolijevaju, imaju teške simptome, a bilo je i slučajeva da su neki i preminuli.

- Virus je novi i puno je toga što još ne znamo o njemu. Bit će potrebno više vremena kako bismo ga upoznali. Mala djeca i starije osobe i dalje su više podložni infekciji, nego oni srednje životne dobi i mladi. Međutim, virus se pokazao da nije klasičan respiratorni i da se nije povukao kad je došlo ljeto, kako se to u početku očekivalo. Pokazalo se da ne bira uzrast. Na početku smo imali više oboljelih muškaraca nego žena, sada je ta brojka izjednačena. Virus nije mutirao u smislu da su se izmijenile njegove osobine u onom obimu kako se to očekivalo, ali možda je promjenom nekih njegovih receptora promijenjena i njegova prijemčivost, pa su sada ciljna grupa i mlađi. Na početku je zaista isticano kako ne napada mlade, pa su se oni opustili misleći kako će zaraza njih zaobići. Na terenu je drugačija slika, obolijevaju mladi, neke prati i teška klinička slika, ali problem su i asimptomatski slučajevi jer prenose zarazu – objašnjava Zvizdić.

Kroz historiju influenca nije bila značajna za trudnice, iako je bilo pojedinačnih slučajeva obolijevanja. Sa koronavirusom je drugačije, jer, kako navodi Zvizdić, on sve češće napada upravo trudnice i novorođenčad.

- U BiH obolijevaju trudnice, a u Srbiji smo nedavno imali slučaj da su i trudnica i novorođenče preminuli. Dakle, od ovog virus niko nije imun. Jedina nam je zaštita maska i distanca dok ne dođe vakcina, toga bismo svi trebali biti svjesni – govori Zvizdić.

Iako će, prema njegovom mišljenu, rijetke pogoditi i virus sezonske gripe i korionavirus, Zvizdić ističe kako bismo jesen trebali dočekati sa što povoljnijom epidemiološkom slikom.

- Malo će osoba paralelno biti inficirano virusom influence i koronavirusom, ali to nam ne daje za pravo da se opuštamo. Gripa će krajem godine sigurno doći, a uz epidemiju koronavirusa, situacija će sigurno biti složenija nego prethodnih godina. Na udaru će biti zdravstveni sistem. Na jesen se javljaju i neke bakterije koje mogu sekundarno inficirati osobu koja već ima koronavirus ili virus gripe – kaže Zvizdić.

Dodaje da je trenutno najveći problem - kako organizirati predstojeću školsku godinu!?

- U prvi plan treba staviti pitanje – kako od 1. septembra organizirati rad osnovnih i srednjih škola i fakulteta!? Mi sada, dok je raspust, imamo problem sa javnim gradskim saobraćajem, jer su vozila pretrpana ljudima. Zamislite kakve ćemo gužve tek imati od septembra. Kako organizirati poštivanje mjera u vozilima u kojima i sada, kada je raspust i kada su godišnji odmori, imate gužve i veliki broj onih koji ne nose maske i ne drže distancu – kaže Zvizdić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.