open-navfaktor-logo
search
Kraj prije vremena
Zvizdić na potezu: Parlament BiH skoro prazan, pitanje je hoće li ovaj saziv više zasjedati
Nakon što je predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović otkazao sjednicu ovog doma, potpuno je neizvjesno da li će domovi u bh. Parlamentu uopće više zasjedati do konstituisanja novog saziva nakon Općih izbora održanih 2. oktobra.
07.10.2022. u 10:37
get url
text

Hitnu sjednicu Zastupničkog doma zatražilo je 15 zastupnika kako bi bile usvojene izmjene zakona kojim se privremeno ukidaju akcize na gorivo.

Radmanović (SNSD) je sjednicu zakazao za srijedu pa je otkazao, a zastupnicima nije objašnjeno zbog čega je tačno otkazana. Dobili su samo informaciju upućenu i u javnost - da nema uvjeta za održavanje.

VEZANI TEKST - Radmanović otkazao sjednicu o akcizama, zastupnici bez objašnjenja: "Toliko su bahati da im se može"

Očekivanja su bila da Denis Zvizdić sada zakaže sjednicu kao zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma, ali od toga, po svemu sudeći, neće biti ništa.

Prema informacijama koje smo dobili, klubovi zastupnika u zgradi PSBiH skoro su prazni, a u nekima nema nikoga već duže vrijeme, uključujući klub Naše stranke kojoj pripada i Zvizdić. Mnogi se, vjerovatno, bave formiranjem vlasti.

Saša Magazinović, predsjedavajući Kluba zastupnika SDP-a i jedan od inicijatora sazivanja hitne sjednice posvećene privremenom ukidanju akciza na gorivo, kazao je da čeka informaciju kolegija o razlozima otkazivanja sjednice pa će nešto više znati o tome da li će zastupnici ponovo uputiti zahtjev za hitnom sjednicom.

Alma Čolo, zastupnica SDA, stava je da Zvizdić može i sada zakazati sjednicu o akcizama, te da se bar u prvom krugu glasanja mogu usvojiti izmjene Zakona o akcizama bez obzira na bojkot SNSD-a, ali i HDZ-a BiH.

VEZANI TEKST - Špirić stava da je parlamentarcima istekao mandat, propisi kažu drugačije, a i plaće će dobiti

No ni ona ne vjeruje da će Zastupnički dom više zasjedati u ovom sazivu.

Do Radmanovića i Zvizdića nismo uspjeli doći.

I sjednica Doma naroda, koja je trebala biti održana u utorak, otkazana je jer na sjednicu nisu htjeli doći delegati iz HDZ-a, SNSD-a i jedan iz SDS-a.

Aktuelnom sazivu Parlamenta BiH mandat traje najranije do sredine decembra i nema nikakvih prepreka da rade i zasjedaju. S druge strane, plaće će sigurno dobiti.

Ni prethodni saziv bh. Parlamenta nije zasjedao nakon Općih izbora 2018. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.