open-navfaktor-logo
search
Član rukovodstva u PSBiH
Zvizdić: O'Brien s pravom kritikovao odlazak "Trojke" u Laktaše; pozvao Schmidta da nameće ako se vladajući ne dogovore
Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić (NiP) komentirao je politička dešavanja u BiH nakon posljednih diplomatskih posjeta BiH, te današnjeg novog ročišta na suđenju Miloradu Dodiku.
05.02.2024. u 19:33
get url
text

VEZANI TEKST - NES: O'Brien dao drugi žuti karton strankama "Trojke"

Kada je riječ o posjeti pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Euroaziju Jamesa O'Briena prošle sedmice i njegovim kritikama na račun političkih lidera, rekao je da misli da je riječ o najkonkretnijem i najkonciznijem izlaganju nekog stranog diplomate u posljednjim godinama.

- Napravio je vrlo koncizan presjek političke situacije. Reakcije političara i stranaka koje su na neki način tretirane kroz njegov govor najbolje govore o tome da je pogodio tačno u sredinu. Neki su reagovali nervozno, kao što je to bio Dodik koji je dao 10-15 nesuvislih izjava. Drugi šute i ne žele pogoršati ionako loš status i položaj. Niko nije ostao a da na ispravan način nije tretirana njegova aktivnost - kazao je Zvizdić u emisiji N1.

Rekao je da Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a koji s "Trojkom" i HDZ-om čini državnu vlast, ponovo želi skrenuti pažnju kako se ne bi dogovorilo o onome što je posebno naglasio O'Brien.

- Što se tiče "Trojke" (SDP, NiP i Naša stranka) mislim da suština njegovog nastupa se u značajnoj mjeri poklapa sa politikom koju vodi "Trojka" u posljednjih godinu dana - kazao je Zvizdić i dodao:

- S pravom je kritikovao odlazak u Laktaše, ali tamo nije potpisan nikakav sporazum.

Na pitanje hoće li se "Trojka" dogovoriti sa partnerima oko tehničkih izmjena Izbornog zakona, odgovorio je da "Trojka" ima šansu da se dogovori do kraja februara da se podrže one izmjene Izbornog zakona koje će izbore učiniti transparentnim i poštenim.

- To su samo izmjene koje se tiču integriteta izbornog procesa. "Trojka" ima dvije varijante u narednih mjesec dana; da se dogovore i podrže ona rješenja koja će izborni proces učiniti maksimalno transparentnim ili ako to ne uradi onda će doći do "nametanja" takvog zakona. Pozivam (visokog predstavnika Christiana) Schmidta, ako to koaliciona vlast ne uradi do početka marta, da on to uradi u skladu sa svojim ovlastima. U ovome trenutku najvažnija stvar je izbore učiniti poštenim, a onda ćemo u nastavku govoriti o detaljima - dodao je Zvizdić.

VEZANI TEKST - Dodik se "pogubio": Umjesto kritike sutkinju pohvalio, Schmidta zove kanarinac, dokazivat će suverenitet BiH

Odgovorio je na pitanje o promjeni sudije u slučaju Dodika i njegovo negodovanje.

- Sud je ozbiljna državna institucija koja sa Tužilaštvom brani red i zakonitost u BiH. Siguran sam da tu radi ogroman broj profesionalaca koji svoj posao žele da rade bez političkog pritiska i igrokaza koji se priređuju svaki put tokom suđenja Dodiku.

Provođenje pravde je najbolji oblik vladavine. U našem javnom prostoru se dešava da ljudi koji su presuđeni i kojima se sudi prave određene vrste medijskog spektakla i igrokaze u pokušaju da odvuku pažnju javnosti sa suštinskih tačaka - rekao je Zvizdić.

Na izjavu premijera RS-a, SNSD-ovog Radovana Viškovića da su sada na tapetu Srbi, Bošnjaci su bili, doći na red i Hrvati, Zvizdić je prokomentirao da mu se čini da ne postoji nijedan proces članu bilo koje političke partije, a da se odbrana ne zasniva na tome da je to politički proces.

- Svi izbjegavaju da pročitaju suštinske tačke optužnice, jer ako bi to uradili vidjeli bi da nije riječ o bilo kakvim političkim procesima. To stalno odugovlačenje je taktika onih koji se nalaze u sudskom procesu - dodao je.

Nije želio komentirati današnje psovke zastupnice SNSD-a u bh. Parlamentu Sanje Vulić, kazavši da je ovo previše ozbiljna emisija.

- Sve je to dio jednoga igrokaza kako se u javnom prostoru ne bi govorilo o onom za šta je optužen Dodik - smatra Zvizdić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.