open-navfaktor-logo
search
Govorio i o NES-u i SBiH
Zvizdić potvrdio: Helez i Konaković zvanični kandidati "Osmorke" za Vijeće ministara BiH
Denis Zvizdić, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i prvi zamjenik predsjednika Naroda i pravde, potvrdio je da su Zukan Helez i Elmedin Konaković kandidati "Osmorke" za Vijeće ministara Bosne i Hercegovine.
05.01.2023. u 22:00
get url
text

- Zukan Helez će biti nominovan za ministra odbrane. Narod i pravda je nominovao Konakovića za ministra vanjskih poslova i mislim da će se o tome postići visok nivo saglasnosti - rekao je Zvizdić za TVSA.

Komentarisao je i vijest da su NES i Stranka za BiH nakon današnjeg sastanka "Osmorke" sa predstavnicima SNSD-a u Doboju izjavile da napuštaju "Osmorku" na državnom nivou. Zvizdić kaže kako je bio iznenađen tim potezom, te navodi da mu je žao što NES i Stranka za BiH neće ostati u koaliciji na nivou Bosne i Hercegovine.

- Suvereno pravo svake stranke je da odluči hoće li učestvovati u vlasti na određenom nivou, na nivou Bosne i Hercegovine, kao i na nivou Federacije, kantona i tako dalje. Da li je to dobra odluka, pokazat će vrijeme. Nikada se naravno ne može napraviti velika greška odlaskom u opoziciju, jer sjediti na tribinama, kolokvijalno kazano, jesti kokice i gledati teške utakmice na terenu, ne možete napraviti nikakvu veliku grešku, ali istovremeno je takav potez, odlazak u zonu komfora i može se tumačiti kao bježanje od odgovornosti i bježanje od svih onih obećanja koja su sve stranke "Osmorke", pa i ove dvije stranke, dale svojim biračima tokom izborne kampanje. Za politiku su potrebna, znanja, stručnost i hrabrost - rekao je Zvizdić.

Dalje naglašava kako ovaj događaj nije nešto što bi uzburkalo stabilnost "Osmorke" niti njenu opstojnost na federalnom nivou. Kaže kako je samo riječ o malo uzburkanijem moru kojim plovi brod "Osmorke", za koju on kaže da je veoma stabilan, siguran i precizan.

- Odnosi unutar "Osmorke" nisu narušeni ovakvom odlukom ove dvije stranke, to je suvereno pravo stranaka da ne učestvuju na jednom nivou vlasti. No, mi ostajemo privrženi ciljevima koji su proklamovani u svim zajedničkim odlukama "Osmorke" - istakao je Zvizdić.

Posebno navodi kako ti ciljevi podrazumijevaju promjenu političke matrice i stanja, koji je godinama prisutan u Bosni i Hercegovini sa posebnim akcentom na promjenu stanja prouzrokovanim neradom vladajuće koalicije u posljednje četiri godine, posebno Vijeća ministara, koje Zvizdić opisuje kao najlošije, najpogubnije i najkatastrofalnije Vijeće ministara u modernoj dejtonskoj historiji Bosne i Hercegovine.

Na upit o njegovom stavu, koji bi predstavljao ujedno i stav NiP-a o donošenju zakona o nepokretnoj imovini RS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, s obzirom na to da je danas na sastanku u Doboju traženo da se taj zakon povuče, Zvizdić je kazao:

- Svaka vrsta revolta u odnosu na antiustavno djelovanje vlade RS-a i Skupštine RS-a je potpuno opravdana. Smo je pitanje u kom vremenskom okviru treba postići zadane ciljeve i rezultate. Zakon koji je prije nekoliko dana usvojila NSRS, nije prvi zakon koji se tiče državne imovine. Takve i slične zakone Skupština RS-a je usvajala u protekle dvije, tri godine, više puta. Koji je način borbe da se tako nešto ospori, jer je riječ o antiustavnom djelovanju, to su apelacije, odnosno pokretanje pitanja ustavnosti pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine. Svaki od tih zakona je pao i svaki od tih zakona će pasti. Državna imovina je potpuno jasna stvar - rekao je Zvizdić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.