open-navfaktor-logo
search
Sve za glas
Zvizdić se aktivirao pred izbore, predlaže zakone, inicijative, šta je četiri godine radio na čelu državne vlade
Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić sve svoje ideje o izmjenama zakona izgleda brižno je čuvao za predizbornu kampanju, pa čak i one koje je mogao realizirati još dok je bio SDA-ov predsjedavajući Vijeća ministara.
29.08.2022. u 07:49
get url
text

Naime, iako je Denis Zvizdić imao četiri godine da sa funkcije predsjedavujećeg Vijeća ministara BiH predlaže inicijative, izmjene zakona te da učestvuje i inicira donošenje bitnih političkih odluka, on je odlučio takve političke poteze primjeniti tek sada kao zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i član Naroda i poravde, odnosno drugi zamjenik Elmedina Konakovića, predsjednika te stranke.

Upitno je zašto Zvizdić svoju poziciju u Vijeću ministara BiH, sa koje inicijative i prijedlozi imaju veći značaj, nije iskoristio za rješavanje pitanja kojima se sada zanima i to igrom slučaja u predizborno vrijeme.

Jedana od takvih aktivnosti je i Zvizdićeva nedavna inicijativa u kojoj traži da Vijeće ministara BiH izdvoji 300.000 KM za finansiranje nastupa svih košarkaških selekcija BiH, iako je opće poznato da finansijski problemi u sportu postoje dugi niz godina.

Također, Zvizdić je 22. augusta po hitnoj proceduri uputio zakon čiji je cilj, kako je istako, brisanje sintagme "zajedničke institucije"...

Očigledno je da se radi o populističkom prijedlogu jer se unaprijed zna da za donošenje ovog zakona nikada neće biti potrebne entitetske većine. Međutim, s druge strane ovaj prijedlog će ispuniti cilj, a to su politički poeni Zvizdiću kod njegovog cijanog biračkog tijela.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.