open-navfaktor-logo
search
Pozvao na dijalog
Zvizdić: Ucjene i blokade, jednostrane odluke, ne dovode do rješenja
Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić jkomentirao je odluku političkih predstavnika iz Republike Srspke da će obustaviti rad u odlučivanju po bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH do usvajanja novog zakona o Ustavnom sudu BiH.
13.02.2020. u 13:32
get url
text

On je danas u Sarajevu izjavio novinarima da ucjene i blokade, jednostrane odluke, ne dovode do rješenja, te pozvao na suzdržanost i dijalog koji je jedini instrument za postizanje kvalitetnih političkih rješenja.

- Pozivam da pokažemo pozitivnu političku volju zbog građana BiH, zbog ključnih vanjskopolitičkih ciljeva BiH, a to su prije svega euroatlanske, posebno evropske integracije. Sada kada smo poslije godinu dana konačno profunkcionirali na nivou BiH, mislim da će se bezrazložno, antiustavno i na bazi očito ishitrenih političkih ciljeva i želja ponovno nanijeti velika šteta i evropskom putu BiH i ekonomskom razvoju BiH i međunarodnom ugledu BiH i konačno poboljšanju života svih građana BiH, s fokusom na ambijent za ostanak mladih ljudi - istaknuo je Zvizdić.

Pozvao je da se "prestane s političkim ucjenama, s političkim blokadama, jer iz neposredne prošlosti znamo da takve blokade, ucjene ili pokušaji jednostranog postizanja ciljeva neće dati nikakav rezultat u političkom ambijentu i u odnosima u BiH".

Po njegovim riječima, bazno načelo funkcioniranja demokratskih država je vladavina zakona. Ponovio je da je BiH multietnička zemlja, zemlja ravnopravnih naroda i jednakopravnih naroda i građana, BiH je antifašistička, demokratska, evropska zemlja, "a bazno načelo funkcioniranja je vladavina zakona".

- Unutar toga Ustavni sud BiH je temelj zaštite ustavnosti BiH. Prema tome, svako kršenje odluka Ustavnog suda u svakoj demokratskoj zemlji svijeta tretira se kao jedna vrsta ustavnoga udara i naravno da je to linija ispod koje niko, ko želi da funkcioniše u pravnom sistemu, a ne u pravnoj anarhiji, neće pristati - istaknuo je Zvizdić.

Zbog toga, kako kaže, poziva da "ne idemo s takvim vrstama ucjena i da pogotovo naredna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske ne ode predaleko sa zaključcima zbog kojih ćemo onda izgubiti puno vremena dok sve stvari vratimo u normalu".

- To je moj apel. Međutim, to ne znači da snage, Bosanci i Hercegovci koji vole ovu državu, kojima je ovo jedina domovina, nisu dovoljno snažne da se odupru bilo kakavoj vrsti ustavne blokade. To je druga poruka. Moja prva poruka jeste da pokažemo suzdržanost, da idemo ka dijalogu. Ali ako se ovo nastavi, naravno da će se te snage oduprijeti unutar institucija sistema. To je jasna poruka svima - kazao je Zvizdić.  

Dodao je da "dugo živimo u ovome političkom ambijentu i svjesni smo da ucjene i blokade, jednostrane odluke ne dovode do rješenja". 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.