open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom BH
Zvizdić uputio dopune Krivičnog zakona BiH: Kazniti zatvorom sve koji vrijeđaju državu
Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, uputio je u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine. Dopunama traži da svako ko javno izvrgne ruglu, preziru ili grubom omalovažavanju državu Bosnu i Hercegovinu, njenu zastavu, grb ili himnu, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.
24.01.2022. u 16:07
get url
text

Ovaj zakon bi stupio na snagu osmog dana o dana objaljivanja u Službenom glasniku BiH.

- S obzirom da se svakodnevno pojačava neprimjerena retorika vrijeđanja države Bosne i Hercegovine, danas sam u parlamentarnu proceduru uputio prijedlog Zakona o dopuni Krivičnog zakona BiH. Krivično djelo koje definira sankciju za povredu ugleda države propisano je u krivičnom zakonodavstvu svih zemalja regiona i većine zemalja članica Evropske unije. Bosna i Hercegovina je jedina zemlja u regionu koja nema u svom KZ propisano krivično djelo "Povreda ugleda države".

S obzirom da je Bosna i Hercegovina postokonfliktno društvo, da je govor mržnje uvijek prisutan u javnom prostoru, te da javni dužnosnici ne snose nikakvu sankciju za konstantno vrijeđanje države u kojoj žive i vrijeđanje njenih simbola i institucija, smatram da je sada potrebnije više nego ikada da Krivični zakon BiH bude dopunjen inkriminacijom takvog postupanja - obrazložio je Zvizdić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.