open-navfaktor-logo
search
Službe na terenu
Zvornik: Izlile se Sapna i Hoča, poplavljeno 30 kuća
Zbog višesatnih obilnih padavina na području Zvornika iz korita su se izlile rijeke Sapna i Hoča, a nisu izdržali ni odvodni kanali, pa je poplavljeno više od 100 dvorišta i 30 kuća u naseljima Karakaj, Čelopek, Ulice, Donji Grbavci i Cer.
22.06.2020. u 20:27
get url
text

Na udaru vodene bujice našli su se i pomoćni objekti, privredna dobra, usjevi i lokalni putevi. Službe Civilne zaštite su na terenu.

Po drugi put u deset dana Sapna se izlila iz svog korita u gornjem toku i pričinila štetu stanovništvu Donjih Grbavaca i Cera.

Poplavljeno je 10 kuća, a vodena bujica obustavila je i saobraćaj na regionalnom putu Zvornik – Sapna.

- Mogu da kažem da su ovi kanali zaštopani i da nam oni prave probleme. Svako je svoje zatvorio, ne da vodi da ode - kaže Ibrahim Dardagan iz naselja Donji Grbavci.

- Sad kad voda naiđe, pređe preko asfalta, zaplavi i u kuće ulazi. Svaka veća kiša donese poplavu - dodaje Ismeta Dodola iz istog mjesta.

FOTO: RTRS

Vlado Kovačević iz Cera pokušava čišćenjem kanala spriječiti da voda ponovo uđe u kuću, u koju je uložio sve što je imao.

- Ovo je strašno. Ne može biti gore. Evo radim ko crv, al odnese mi sve - ističe Vlado.

U Glumini i Karakaju, rijeka Hoča pravi probleme. Poplavljeno je oko 10 kuća, a još bar toliko je ugroženo.

- Repriza 2018. godine. Iza nas, usljed pravljenja mosta Zvornikputeva, dolje niže napravljeno je usko grlo i tamo je 20 kuća poplavljeno. Šta da radimo, takva je situacija, ali to se mora riješiti - naglašava Igor Pejić iz Karakaja.

Kanalska mreža nije mogla primiti veliku količinu padavina ni u Čelopeku, gdje je poplavljen veliki broj dvorišta, usjeva i poslovnih prostora.

- U kuću mi je voda već počela da ulazi i srećom zvao sam Civilnu zaštitu. Došli su, dali mi pumpu i počeo sam izvlačiti vodu - kaže Zoran Stojkić iz Čelopeka.

Situacija je teška, ali je dobro što Drina bilježi blagi rast i što je ona pod kontrolom, kažu u Civilnoj zaštiti.

- Ona je na niskom nivou što u mnogome i pomaže našoj situaciji, tako da rijeka Sapna i Hoča imaju nesmetan protok u rijeku Drinu. Trenutno pokušavamo da probijemo te čepove na kanalskoj mreži, da ubrzamo protok kako bi se rasteretio prolazak vode - pojasnio je Rajko Јurošević, šef Civilne zaštite Zvornik.

Najave meteorologa brinu stanovnike ovih naselja, ali i susjednih lokalnih zajednica. Obilne padavine na području općine Milići povećale su vodostaje većine rijeka. Iz nadležnih općinskih službi upućen je apel da se prati stanje na terenu, a stanovništvo pozvano na oprez.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.