open-navfaktor-logo
search
Upravni odbor zaključio
ZZOKS: Nema osnova za isplatu jednokratne novčane pomoći radnicima zdravstvenih ustanova
Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo (ZZOKS) nema osnove za isplatu jednokratne novčane pomoći radnicima zaposlenim u zdravstvenim ustanovama u KS.
31.10.2022. u 07:48
get url
text

Stoji to u odgovoru kojeg je novinar Faktora dobio iz ZZOKS nakon što nam je 13. oktobra iz Sindikata radnika u zdravstvu (SRZ) Kantona Sarajevo, Osnovna sindikalna organizacija (OSO) Javne ustanove Dom zdravlja (JUDZKS), rečeno "kako će se o isplati jednokratne novčane pomoći uposlenicima JU Dom zdravlja KS raspravljati na sjednici Upravnog odbora ZZOKS koja je trebala biti održana 14. oktobra".

Međutim, iz Zavoda kažu "kako na navedeni datum nije bilo održanih sjednica Upravnog odbora, pa samim tim ni rasprave o navedenom pitanju".

- Na 17. redovnoj sjednici Upravnog odbora ZZOKS, koja je održana 7. oktobra, razmatran je zahtjev radnika u zdravstvu KS za isplatu jednokratne novčane pomoći. Pažljivo cijeneći zahtjev, Upravni odbor ZZOKS donio je zaključak prema kojem Zavod nema osnova za plaćanje jednokratne naknade kao vida novčane pomoći prema radnicima zdravstvenih ustanova – navode iz ZZOKS.

Podsjetimo, usljed rasta indeksa potrošačkih cijena Vlada Federacije BiH početkom jula usvojila je Uredbu o pomoći stanovništvu, u kojoj je, između ostalog, navedeno i da poslodavci mogu izvršiti isplatu jednokratne pomoći radniku u visini do 1.080 KM najkasnije do 31. decembra ove godine.

VEZANI TEKST - Upravni odbor ZZOKS sutra odlučuje hoće li uposlenici JU Dom zdravlja KS dobiti jednokratnu pomoć od 1.080 KM

Sindikat radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo, Osnovna sindikalna organizacija JU Dom zdravlja, još krajem augusta pismeno se obratio generalnom direktoru ove zdravstvene ustanove doc. dr. Abelu Baltiću s molbom da poslodavci radnicima isplate jednokratnu novčanu pomoć predviđenu Uredbom Vlade Federacije BiH iz jula ove godine u visini od 1.080 KM, a čiji je rok isplate 31. decembar 2022. godine.

No Baltić im je, prema riječima Avdovića, "odgovorio kako ustanova nema novca za to".

- Nesporno je da je Vlada FBiH usvojila Uredbu o pomoći stanovništvu usljed rasta indeksa potrošačkih cijena kojom je u članu 19. stav 1. propisano da poslodavac može izvršiti isplatu jednokratne pomoći radniku, u visini do 1.080 KM. Odredbom čl. 5 Zakona o radu Federacije BiH propisano je da je poslodavac, u smislu ovog zakona, fizičko ili pravno lice koje radniku daje posao na osnovu ugovora o radu. Analizom citiranih odredbi jasno je da Zavod nije poslodavac radnicima za koje se traži isplata novčane pomoći, pa posljedično navedenom nije aktivno legitimisan za postupanje po predmetnom zahtjevu - stoji u odgovoru iz ZZOKS.

Dodaju "kako zdravstvene ustanove ostvaruju sredstva za rad primarno putem ugovora zaključenih sa Zavodom, ali da navedena sredstva predstavljaju naknade za pruženu uslugu zdravstvene zaštite, a osnovom ugovora zaključenih u skladu sa čl. 37 Zakona o zdravstvenom osiguranju i ostalih pratećih propisa".

- Menadžment i upravljačke strukture Zavoda su u potpunosti svjesni da je enormnim poskupljenjima, kojima se još ne nazire kraj, položaj radnika izuzetno otežan. U tom smislu, napominjemo da zdravstvene ustanove, iako većinski finansirane iz sredstava Zavoda, ostvaruju i vlastite prihode, i u cijelosti podržavamo da, ukoliko njihovi menadžmenti ocijene mogućim, donesu odluke o isplati pomoći iz vlastitih sredstava – stoji u odgovoru iz ZZOKS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.