open-navfaktor-logo
search
Šta se dešava
ZZOUSK: UKC Tuzla neopravdano naplatio usluge našim pacijentima, bit će tuženi
Univerzitetsko-klinički centar Tuzla neopravdano je naplatio usluge nekim pacijentima s područja Unsko-sanskog kantona, te će biti tužen, a pacijentima će biti refundiran taj novac.
19.05.2022. u 13:09
get url
text

Ovo je odgovoreno iz Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) Unsko-sanskog kantona, nakon što smo objavili vijest da je određeni broj pacijenata s područja USK dobio račune iz UKC-a Tuzla iako im je ZZO odobrio liječenje izvan kantona. Iz UKC-a Tuzla su na računima ispisali napomenu da Zavod zdravstvenog osiguranja USK odbija platiti troškove operativnog zahvata.

Iz Zavoda su na naše upite o ovom problemu koji je zadesio pacijente odgovorili da se radi o tome da je UKC Tuzla prekršio ugovor koji imaju sa Zavodom.

- Zavod zdravstvenog osiguranja Unsko-sanskog kantona ima zaključen Ugovor za pružanje zdravstvenih usluga sa UKC-om Tuzla. U članu 5. je definisan način obračuna zdravstvene usluge, a to podrazumijeva fakturisanje u skladu s Tarifom zdravstvenih usluga FBiH i Uputstvom za primjenu istog, odnosno u skladu sa Cjenovnikom davaoca usluga ukoliko se usluga ne nalazi u tarifi zdravstvenih usluga FBiH.

Kako se usluga koju vi navodite nalazi u tarifniku FBiH, izvršili smo povrat fakture UKC Tuzla da izvrši korekciju u skladu sa Tarifnikom FBiH. Nadalje, članom 5. stav 4. ugovora je definisano da UKC Tuzla neće naplaćivati učešće u troškovima korištenja zdravstvene zaštite osiguranim licima ZZO-a USK – odgovoreno je iz ZZO-a USK.

VEZANI TEKST - Pacijenti iz USK u problemu, Zavod odbija platiti troškove operacija koje su im prethodno odobrili

Kako smo pisali, pacijenti su račune dobijali za operaciju oka, mahom je riječ o penzionerima, a računi nisu bili niski.

Iz ZZO-a su zaključili da je UKC Tuzla prekršio ugovorne odredbe, te suprotno ugovoru fakturisao dio usluga pacijentima iako su imali saglasnost komisije Zavoda za liječenje u UKC-u Tuzla.

- Napominjemo da će Zavod izvršiti refundaciju neopravdano naplaćenih usluga osiguranom licu, te za isti iznos utužiti UKC Tuzla u skladu sa zaključenim ugovorom – dodaju iz Zavoda zdravstvenog osiguranja USK.

Odgovor iz Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla čekamo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.