open-navfaktor-logo
search
Sud u Sarajevu odlučio
Ademu Šumanu, osumnjičenom za ubistvo mladića Farisa Pendeka, produžen pritvor za još tri mjeseca
AUTOR: Faktor
25.04.2024. u 15:41
get url
text
Kantonalni sud u Sarajevu je, na prijedlog Tužilaštva Kantona Sarajevo, za tri mjeseca produžilo pritvor Ademu Šumanu, osumnjičenom za ubistvo mladića Farisa Pendeka na Otoci. 
- Pritvor može trajati do 25. jula ili do nove sudske odluke - dodali su iz Tužilaštva KS. 
Produženje pritvora za Šumana je zatraženo zbog opasnosti od bjekstva, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedole i / ili prikrivati dokaze, te zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičenog moglo doći do uznemirenja javnosti.
Prije dva dana su na slobodu pušteni Mersim Saljević i Elmedin Gradišić, osumnjičeni za pomaganje Šumanu koji se tereti za ubistvo pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju na štetu 19-godišnjeg Farisa Pendeka, kojeg je ubio hicem iz vatrenog oružja.
Kako se na prvom ročištu za pritvor moglo čuti od postupajuće tužiteljice Ive Kirilić, ubistvo Farisa Pendeka bio je "školski primjer bezobzirnog nasilničkog ponašanja".
Ona je tada navela da je Šuman vozio svoj peugeot 308 iza vozila u kojem su bili mladići - Danis, Berin, Eman i ubijeni Faris Pendek, "koji nije uspio progovoriti ni riječ".
- Šuman je bez ikakvog razloga svojim vozilom prišao s leđa njihovom vozilu, stao paralelno s njima i mahao rukama. Oni su otvorili prozor i pitali šta je problem? On je tada s mjesta vozača preskočio na mjesto suvozača, kroz prozor svog auta udario Emana pesnicom, a potom iz kasete izvadio crni pištolj i udario vozača kundakom, zatim je uperio pištolj u Emana, koji se sageo, ispalio je metak koji je pogodio Farisa, koji je sjedio iza njega, a koji je usljed toga vrlo brzo preminuo.
Onda je zvao Elmedina Gradišića, koji je sakrio vozilo, a potom Saljevića koji ga je odvezao u Zenicu.
- Šuman se predao samo zato što je već bio otkriven, jer ga je Gradišić zvao i rekao da mu policija pretresa kuću - pojašnjavala je tužiteljica.
Šuman se, kako je poznato, dan poslije ubistva mladića predao pripadnicima MUP-a KS, a kasnije su uhapšeni Saljević i Gradišić zbog sumnje da su mu pomagali nakon počinjenog krivičnog djela.
- Oni "ne da se nisu poznavali već su s različitih planeta" - slikovito je na ročištu tada pojasnila tužiteljica.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.