open-navfaktor-logo
search
Proveli akciju
Banjalučka policija za četiri dana kaznila čak 1.235 vozača zbog brze vožnje i alkohola
AUTOR: Faktor
17.06.2024. u 15:29
get url
text
Ilustracija
Ilustracija
Policijski službenici Policijske uprave Banja Luka u protekla četiri dana, od 13. juna do danas,  realizovali su akciju pojačane kontrole učesnika u saobraćaju sa akcentom na sankcioniranje nedozvoljene brizine kretanja motornih vozila i upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola.
Tokom akcije su sankcionirali 1.235 učesnika u saobraćaju.
- Policijski službenici Policijske uprave Banja Luka, evidentirali su 809 prekršaja prekoračenja brzine kretanja motornih vozila od dozvoljene, od čega je 457 učesnika u saobraćaju koji su se kretali brzinom vozila od 10 do 20 kilometara na sat više od dozvoljene brzine, 233 učesnika u saobraćaju koji su se kretali brzinom vozila od 20 do 30 kilometara na sat, 111 učesnika u saobraćaju koji su se kretali brzinom vozila od 30 do 50 kilometara na sat, osam učesnika u saobraćaju koji su se kretali brzinom preko 50 kilometara na sat - saopćeno je iz PU Banja Luka.
Alkotestirali su 8.637 učesnika u saobraćaju.
- Zbog utvrđene nedozvoljene količine alkohola u organizmu sankcionisana su 292 vozača, koliko ih je i isključeno iz saobraćaja. Od ukupnog broja sankcionisanih vozača 161 vozač je sankcionisan zbog utvrđene količine alkohola u organizmu od 0,31 do 0,80 promila, 95 vozača zbog utvrđene količine alkohola od 0,81 do 1,50 promila, 29 vozača je zadržano lišenjem slobode u službenim prostorijama do istrežnjenja zbog utvrđene količine alkohola u organizmu preko 1,5 promil.
Zbog utvrđenog prisustva alkohola u organizmu sankcionisano je sedam "mladih vozača", odnosno vozači mlađi od 21 godine starosti ili sa manje od tri godine vozačkog iskustva. Četiri vozača su odbila da se podvrgnu ispitivanju na prisustvo alkohola. Evidentirana su 164 ostala prekršaja - istaknuto je u saopćenju.
U ovoj akciji policija je privremeno oduzela automobil peugeot, jer su prilikom kontrole S.Z. iz Banja Luke, utvrdili da je  višestruki povratnik u činjenju prekršaja, te da ima evidentiran dug za kazne u iznosu od 2.856 KM.
Također je privremeno oduzet motocikl keeway matrix, kojim je upravljao D.B. iz Banja Luke, a kod kojeg je utvrđeno da ima 1,75 promila alkohola u krvi.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.