open-navfaktor-logo
search
Koordinirao Europol
FUP učestvovao u velikoj međunarodnoj akciji "Pandora": Pretresi na dvije lokacije, ispitane četiri osobe
AUTOR: Faktor
02.05.2024. u 14:08
get url
text
Federalna uprava policije je učestvovala u međunarodnoj policijskoj akciji “Pandora” koja je započela 18.aprila .2024. godine. Pretresi i racije u 12 call centara u više država i hapšenja više osoba epilog su velike akcije u kojoj su učestvovale policijske agencije iz Njemačke, Albanije, Kosova i Libana, kojom prilikom je razotkrivena kriminalna mreža odgovorna za prevare hiljada ljudi korištenjem različitih metoda.
U velikoj akciji koju je predvodila Njemačka kriminalistička policija (BKA), a koordinirao Europol privedena je 21 osoba, a razotkriveni su različiti načini kako su putem hiljada poziva varani građani – od lažnih policijskih poziva, uvjerljivih investicijskih prevara, pa čak i ljubavnih prevara.
Ova opsežna istraga identificirala 39 osumnjičenih, osim hapšenja 21 osobe na prostoru navedenih država, prikupljen je opsežan dokazni materijal poput nosača podataka, gotovine i imovine u vrijednosti od milion eura, kao i veliki broj elektronskih dokaza.
Federalna uprava policije je zajedno sa njemačkim istražiteljima pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo izvršila pretrese na dvije lokacije, te je ispitala četvero lica u svojstvu osumjičenih.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.