open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Kajganić jučer najavio: Podignuta optužnica protiv advokatice Vidović, evo za šta je terete
AUTOR: Autor: Faktor
18.04.2024. u 14:25
get url
text
Vasvija Vidović
Vasvija Vidović
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine danas je i zvanično saopćilo da je tužiteljica iz Odsjeka za korupciju podigla je optužnicu protiv advokatice Vasvije Vidović iz Sarajeva. 
Ovo je jučer, prilikom izlaganja izvještaja o radu Tužilaštva, najavio glavni tužilac Milanko Kajganić. 
U optužnici se navodi da je Vidović 18. decembra prošle godine pristupila u službene prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Istočnom Sarajevu, pozvana od  osumnjičenog i uhapšenog Ranka Debevca da ga u svojstvu advokata zastupa u krivičnom postupku.
- Nakon što joj je omogućeno da komunicira sa osumnjičenim u posebnim prostorijama, bez prisustva policijskih službenika, svjesna svojih protupravnih radnji a sa ciljem da znatno oteža dokazivanje krivičnih djela u postupku pred Sudom BiH, znajući da mobilni telefoni osumnjičenih trebaju biti privremeno oduzeti po naredbi Suda BiH, omogućila je osumnjičenom da mobilni uređaj ubaci u njenu torbu, te ga na taj način sakrije - navodi se u optužnici.
Iz Tužilaštva dalje navode da se Vidović tereti da je "s ciljem da znatno oteža dokazivanje u sudskom postupku, sakrila tuđi predmet koji služi dokazivanju, čime je počinila krivično djelo sprečavanje dokazivanja iz člana 236. stav 2. KZ-a BiH".
Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.