open-navfaktor-logo
search
Ugrozio im život
Litvanac optužen zbog krijumčarenja migranata
Autor: Faktor
17.04.2024. u 15:04
get url
text
Tužilaštvo BiH
Tužilaštvo BiH
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Vladasa Savulisa (1984), državljanina Litvanije, nalazi se u pritvoru.
On se tereti da je u namjeri sticanja nezakonite imovinske koristi, a po prethodnom dogovoru i za novčanu naknadu, u teretno motorno vozilo kojim je upravljao, u prostor koji je bio napravljen za vršenje krijumčarenja ljudi, izvršio prihvat 27 migranata državljana Sirije, Bangladeša, Iraka i Irana, među kojima i dvije maloljetne osobe, sa namjerom da ih iz Bosne i Hercegovine prokrijumčari na područje  Hrvatske i dalje prema zemljama EU.
Krijumčarenje je vršeno u teretnom vozilu- prikolici, bez odgovarajućih uvjeta za smještaj i transport osoba, čime je ugrozio živote i zdravlje krijumčarenih osoba.
Sa navedenim vozilom optuženi je 20. januara ove godine pristupio na granični prijelaz Bosanska Gradiška, s namjerom da  krijumčarene osobe na nezakonit način prebaci sa teritorije Bosne i Hercegovine na teritoriju Hrvatske, iako je znao i bio svjestan, da ne ispunjavaju uvjete za zakonit prelazak državne granice i boravak u zemljama EU.
Detaljnim pretragama, prpadnici Granične policije, otkrili su ilegalne migrante, koji su predati na dalje postupanje Službi za poslove sa strancima BiH.
- Optuženi se tereti da je u namjeri sticanja protivpravne imovinske koristi, pokušao izvršiti nezakonit prevoz i prelazak 27 osoba, stranih državljana, među kojima su se nalazila dvojica maloljetnika,  ugrozivši pri tome njihov život, zdravlje i sigurnost  čime je  počinio krivično djelo krijumčarenje ljudi iz člana 189. KZ BiH - navedeno je u optužnici.
Optužnica je proslijeđena Sudu BiH koji ju je i potvrdio.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.