open-navfaktor-logo
search
Ulica Hendek
Na nelegalnom objektu Općina Stari Grad naredila obustavu gradnje u februaru, a u aprilu na gradilištu povrijeđen radnik
Gradilište je zatvoreno inspekcijskom trakom, te je postavljena obavijest o zatvaranju gradilišta, kažu u Općini Stari Grad
AUTOR: A. G.-Z.
20.05.2024. u 17:29
get url
text
Općina Stari Grad
Općina Stari Grad
U ulici Hendek u Općini Stari Grad krajem prošlog mjeseca tokom izvođenja građevinskih radova na stambenom objektu teško je povrijeđen radnik, turski državljanin, a o svemu je obaviještena Policijska uprava Stari Grad, kako su nam tada rekli iz sarajevske policije. 
Prema nezvaničnim informacijama Faktora radilo se o nelegalnoj gradnji u ulici Hendek kod broja 1. Međutim, u Općini Stari Grad u odgovoru na naš upit o ovom slučaju navode podatak - Hendek kod broja 15.
Kako su za Faktor kazali iz Općine Stari Grad, u trenutku inspekcijskog pregleda, utvrđeno je da subjekt nadzora nema odobrenje za građenje. 
- Urbanističko – građevinski inspektori Općine Stari Grad Sarajevo zaprimili su prijavu koja se odnosi na izgradnju objekta u ulici Hendek kod broja 15, te izvršili inspekcijski nadzor na licu mjesta, o čemu je sačinjen zapisnik dana 22. februara 2024. 
Zapisnikom je konstatovano da su započeti radovi na izgradnji objekta, a u trenutku inspekcijskog pregleda izvedena je etaža suterena sa armiranobetonskim konstruktivnim elementima – zidna armiranobetonska platna.
U trenutku inspekcijskog pregleda, utvrđeno je da subjekt nadzora nema odobrenje za građenje. Ovom prilikom, upoznat je sa zakonskom procedurom, te mu je kroz zapisnik naloženo da promptno obustavi sve građevinske radove na predmetnom objektu- kazali su iz Općine Stari Grad.
Nadalje, 29. februara ove godine postupajući inspektor je donio Rješenje, kojim je subjektu nadzora naloženo da ukloni uspostavljenu etažu suterena, te da predmetnu parcelu vrati u stanje prije gore navedenog.
O izvršenoj upravnoj mjeri, investitor je bio dužan obavijestiti inspektora, najkasnije u roku od tri dana nakon izvršenja rješenja.
- S obzirom na to da investitor nije postupio prema naloženoj upravnoj mjeri, u toku kontrolnog inspekcijskog nadzora, gradilište je zatvoreno inspekcijskom trakom, te je postavljena obavijest o zatvaranju gradilišta. Inspekcijski postupak nastavlja se provoditi - naveli su iz Općine. 
Kako nam je rečeno iz PU Stari Grad, medicinski tim Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo obavijestio ih je 25. aprila oko 17,40 sati da imaju intervenciju u ulici Hendek, gdje je došlo do povrede muškarca koji je izvodio građevinske radove na stambenom objektu.
-Policijska patrola je na licu mjesta zatekla tim ZHMP koji ukazuje pomoć muškarcu B. C., rođenom 1969. godine, državljanin Turske.
Povrijeđeni je transportovan na KCUS, gdje su mu konstatovane teške tjelesne povrede opasne po život, te je zadržan na daljnjem liječenju. Obaviještena je dežurna tužiteljica KTKS koja je izašla na lice mjesta i rukovodila uviđajem i uviđajnom ekipom- kazali su u aprilu za Faktor iz MUP-a KS. 
Općina Stari Grad na naš upit iz aprila o ovom slučaju odgovorila je tek sada.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.