open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo RS-a
Optuženi policajci iz Prijedora, saobraćajne prekršaje pisali na osobe koje ih nisu počinile
Takve nezakonite radnje je ponovio desetak puta
AUTOR: B. S.
27.06.2024. u 14:48
get url
text
Ilustracija
Ilustracija
Tužilaštvo RS-a podiglo je optužnicu protiv pripadnika MUP-a RS-a, policajca Slavka Kajteza i njegove kolegice policajke Sanele Karagić-Šumar, oboje zaposleni u Policijskoj upravi Prijedor.
Kajtez se tereti za primanje mita, a oboje za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja.
Prema navodima optužnice, prilikom kontrole u saobraćaju, Kajtez je pravio prekršajne naloge unoseći neistinite podatke o identitetu počinilaca prekršaja.
Uzimajući različite iznose novca, stvarnim počiniocima prekršaja je omogućeno da ne budu sankcionirani i tako su im pribavili korist, a Kajtez je optužen da je i sebi pribavio nezakonitu imovinsku korist u vidu primljenih novčanih iznosa. S druge strane pričinili su štetu osobama koje su evidentirali kao počinioce prekršaja, iako su znali da ih oni nisu napravili.
U nekoliko tačaka optužnice je opisan "modus operandi" Kajteza, koji je radio kao policajac Policijske stanice za sigurnost saobraćaja Prijedor.
U jednoj od njih je, između ostalog, opisano kako je na magistralnom putu Prijedor - Sanski Most, zaustavio B. M. koji je upravljao vozilom marke ford zbog prekoračenja brzine, a za koji mu je izrečena novčana kazna od 400 KM te zaštitna mjera zabrana upravljanja vozilom u trajanju od 60 dana, kao i dva kaznena boda.
- Nakon primljenog obavještenja o prekršaju, B. M. je došao u PU Prijedor, gdje se sastao s Kajtezom koji mu je tom prilikom saopćio da treba donijeti 200 KM na ime kazne koju će platiti, a da će on počinjeni prekršaj evidentirati na drugo lice kako B. M. ne bi bila izvršena zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilom, kao ni upis kaznenih bodova. Narednog dana se sastao sa B. M. i primio 215 KM, koje je zadržao za sebe, nakon čega je prekršajni nalog unio u registar tako što je kao počinioca evidentirao N. F., iako je znao da navedeno lice nije počinilo prekršaj - navodi se u optužnici.
Takve nezakonite radnje je ponovio desetak puta.
U jednoj od tačaka optužnice precizirano je da je drugooptužena Karagić-Šumar, također zaposlena kao policajka u PU Prijedor, po prethodnom dogovoru sa Kajtezom također unijela lažne podatke o počiniocu prekršaja i tako oštetila osobu koja ih nije napravila.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.