open-navfaktor-logo
search
Ukupno 10 osumnjičenih
Ovo su osobe za kojim se traga zbog pljačke dva miliona KM u Banjoj Luci
Svi osumnjičeni su državljani Gruzije koji već neko vrijeme borave u BiH. Radi se o međunarodnoj organizovanoj kriminalnoj grupi, rečeno je na današnjoj press konferenciji
AUTOR: M. M.
16.05.2024. u 19:26
get url
text
FOTO: PU Banja Luka
Zbog pljačke oko dva miliona maraka u Banjoj Luci, policija traga za deset osoba, potvrđeno je to danas na vanrednoj press konferenciji Policijske uprave Banja Luka. 
Prema riječima načelnika PU Banja Luka Đurice Vukelića, tri su direktna izvršioca, dok se ostali sumnjiče za pomaganje. 
Policijska uprava Banja Luka ustupila je medijima fotografije direktnih počinilaca pljačke. Građani se pozivaju da, ukoliko primijete osobe sa fotografija, o tome odmah obavijeste policiju na broj 122.
FOTO: PU Banja Luka
FOTO: PU Banja Luka
Vukeliić je govoreći na press konferenciji potvrdio ranije nezvanične informacije da je uhapšen državljanin Gruzije, koji je predat banjalučkom Okružnom javnom tužilaštvu.
FOTO: PU Banja Luka
Vukelić je rekao i da je riječ o organizovanoj kriminalnoj grupi koja je iz Gruzije prije nekog vremena došla u BiH kako bi činila krivična djela. Na meti su im bile osobe koje drže mjenjačnice. 
- Imamo saznanja da je ova grupa izvršila par kivičnih djela na području FBiH - kazao je Vukelić. 
Govoreći o radnjama preduzetim nakon pljačke u banjalučkom naselju Lauš, Vukelić je naveo da su osumnjičeni nakon razbojništva nad vlasnicom mjenjačnice iz Banje Luke, mijenjajući vozila, pobjegli ka Doboju, odakle su se taksijem prebacili u Sarajevo.
Policija je pronašla stan u Sarajevu u kojem su boravili, ali nisu zatekli ni njih niti novac. 
Također je kazao da su počiniociu identifikovani i da se radi na njihovom pronalasku. 
Vukelić je naveo da policija raspolaže informacijama da se oni još nalaze na teritoriji Bosne i Hercegovine. 
Uhapšeni muškarac "pao" je na Sarajevskom aerodromu, a nakon hapšenja policiji je otkrio svoju, kao i ulogu ostalih učesnika pljačke. 
Prema operativnim saznanjima policije, upravo bi uhapšeni mogao biti organizator ove grupe.
Kako je naveo Vukelić, svi članovi organizovane grupe su imali jasno podijeljene uloge i pojedinci su dovozili vozila u grad u kojem je meta krivičnog djela. Potom su se avionom ili autobusima vraćali u svoju zemlju, a drugi su imali zaduženje da identifikuju i prate žrtve.
- Oni su utvrđivali životne navike žrtava. Ulazili su u mjenjačnice, pratili radnike i vlasnike i utvrđivali na koji način iznose novac. U grupi su bili pojedinci koji su osiguravali stanove i drugu logistiku, ali i pojedinci koji su bili zaduženi za izvršenje krivičnih djela i to bez upotrebe oružja - naveo je Vukelić.
Dodao je kako je istraga slučaja bila izuzetno složena. 
- Prema operativnim informacijama izvršioci se još uvijek nalaze u BiH. Bit će vam dostupne njihove fotografije i apelujemo na građane da, ukoliko ih primjete, to prijave najbližoj policijskoj stanici ili na broj 122. Posebnu pažnju skrećem osobama koji u svom vlasništvu imaju stan na dan - zaključio je Vukelić.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.