open-navfaktor-logo
search
Presuda u Banjoj Luci
Pijan jureći 200 km/h skrivio nesreću sa dvoje poginulih: Nihad Aljić osuđen na šest godina zatvora
20.05.2024. u 14:57
get url
text
FOTO: Vatrogasna brigada Banja Luka
Okružni sud Banja Luka osudio je Nihada Aljića (47) iz Vukosavlja na šest godina zatvora za stravičnu saobraćajnu nesreće koja se dogodila u ljeto prošle godine u mjestu Novakovići kod Banje Luke, a u kojoj su poginuli njegov sin Sanel Nermin Aljić (22), te Mirsad Aljić (22).
Još jedan putnik u vozilu, M. F, je zadobio teške povrede. I optuženi je u ovoj nesreći povrijeđen i ostao je invalid.
Također, izrečena mu je i zabrana upravljanja vozilom B kategorije u trajanju od sedam godina.
Nesreća se dogodila 14. juna 2023. godine oko 21.50 sati u naselju Novakovići, a optuženi je upravljao vozilom porsche cayenne i kretao se brzinom 198 km/h iz smjera Klašnica prema Banjoj Luci, na dionici gdje je dozvoljena brzina do 100 km/h.
U optužnici se navodi da je bio u stanju teškog pijanstva sa koncentracijom alkohola u krvi od 2,08 g/kg.
Dodaje se da je izgubio kontrolu nad vozilom i prešao u desnu saobraćajnu traku, zatim sletio sa kolovoza i udario u zaštitnu ogradu i betonski propust za vodu.
- Došlo je do višestrukog prevrtanja vozila i zaustavljanja udarom u žičanu ogradu i betonske stubove u krugu firme u Banjoj Luci – navodilo se u optužnici.
Mirsad Aljić i Sanel Nermin Aljić, koji su se nalazili na mjestu suvozača, odnosno putnika u vozilu, ispali su iz auta tokom prevrtanja, i obojica su stradali na mjestu nesreće zbog teških povreda glave.
Optuženi Nihad Aljić je tokom svjedočenja na prethodnom ročištu priznao krivnju i kroz suze izrazio kajanje.
- Izgubio sam dva sina, po krvi Sanela, te Mirsada, kojeg sam gledao kao duhovnog sina iako mi nije bio po krvi. Sa obojicom sam imao dobre odnose. Kajat ću se dok sam živ - rekao je ranije Aljić.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.