open-navfaktor-logo
search
Start 2
Policija ponovo pretresa imovinu Seida Hadžibajrića i Elmedina Karišika
Autor: M. M.
28.03.2024. u 08:36
get url
text
Jedn od objekata koji je pretresen
Jedn od objekata koji je pretresen
FOTO: Didier Torche
Sarajevska policija u sklopu operativne akcije "Start 2" pretresa više lokacija na području Kantona Sarajevo, potvrđeno je Faktoru iz Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo. 
Pretresi se vrše pod nazorom Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu i naredbama Kantonalnog suda, potvrdila je glasnogovornica Uprave policije MUP-a KS Mersiha Novalić. 
Nezvanično saznajemo da su na meti pretresa stanovi i drugi objekti koje koriste Elmedin Karišik, vlasnik firme "Plaza Group" i Seid Hadžibajrić, sin pritvorenog bivšeg načelnika Starog Grada Ibrahima Hadžibajrića. 
Obojica su već ranije hapšeni u okviru akcije "Start" kada je i uhapšen stariji Hadžibajrić, koji se sve od tada nalazi u pritvoru.
Za razliku od njega, Karišik je u oktobru prošle godine pušten na slobodu nakon što je platio kauciju od 346.000, kao i Hadžibajrić mlađi koji je pušten uz mjere zabrane. 
Kako saznajemo, objekti koji se pretresaju već su ranije pretresani u okviru akcije "Start".
Ovoga puta pretresi se vrše u sklopu istrage Tužilaštva KS, dok je ranije istragu protiv Karišika i Seida Hadžibajrića istragu vodilo Tužilaštvo BiH.
Inače, u ovom predmetu sve vrijeme se preklapaju nadležnosti ova dva tužilaštva, pa se tako nakon prvobitne akcije "Start" Ibrahimom Hadžibajrićem i sekretarkom Općine Almom Destanović bavilo kantonalno Tužilaštvo, odnosno sud, dok su Seid Hadžibajrić, Elmedin Karišik, te još dvoje osumnjičenih predati Tužilaštvu BiH u dalju nadležnost.
Advokat Elmedina Karišika Mirsad Crnovršanin nazvao je ovu situaciju "pravnim nonsensom", istaknuvši da se radi o "istoj naredbi za ista krivična djela i po istom pravnom osnovu", samo što je u pitanju drugo tužilaštvo, odnosno sud.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.