open-navfaktor-logo
search
Okružni sud Banja Luka
Presuda u predmetu "Trezor": Četverici optuženih 24 godine zatvora za razbojništva
U razbojništvima je uz prijetnju oružjem ukradeno više od dva miliona KM
AUTOR: B.S.
28.06.2024. u 16:45
get url
text
Okružni sud Banja Luka
Okružni sud Banja Luka
Četverica optuženih u predmetu "Trezor" osuđeni su danas u Okružnom sudu Banja Luka na ukupno 24 godine zatvora za više razbojništava počinjenih prije skoro 15 godina. U razbojništvima je uz prijetnju oružjem, ukradeno više od dva miliona KM. 
Osuđeni su Jovica Karać (49), Miloš Mrđan (49), Aljoša Galić (36) i Đorđe Ćulum (44) iz Banje Luke, a presuda je prvostepena na koju je dozvoljeno pravo žalbe Vrhovnom sudu RS-a. Presuda je izrečena nakon šest godina suđenja.  
- Oglašeni su krivim da su učinili krivično djelo u sastavu kriminalnog udruženja u vezi sa krivičnim djelom razbojništvo - saopćeno je iz Okružnog suda u  Banjoj Luci. 
Jedan od optuženih, Željko Pavlović (47) iz Skender Vakufa oslobođen je optužbi. Karać i Ćulum dobili su po sedam godina, a Galić i Mrđan po pet godina zatvora.
Presudom im je u izrečenu kaznu uračunato vrijeme koje su proveli u privoru i oduzeta imovinska korist stečena krivičnim djelom. Od Ćuluma se oduzima 197.468 KM, od Galića 45.970 KM, Karaća 54.332 KM i od Mrđana 8.361 KM. Zajedno sa njima optuženi su i Tomislav Knežević (49) koji je u bjekstvu, te Siniša Straživuk (56) protiv kojeg je razdvojen postupak zbog bolesti.
U predmetu "Trezor" se sudilo višečlanoj grupi za pljačku preko dva miliona maraka na štetu banaka, pošta i zaštitarskih agencija. Optužnica ih je teretila da su djelovali od 2008. do kraja 2011. godine na području Banje Luke, Prijedora i Skender Vakufa.   
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.