open-navfaktor-logo
search
Nepravomoćno
Presuda za krvavi obračun na Sokocu: Deliću 12 godina robije zbog ubistva Milinkovića
Nakon prepirke, uslijedila pucnjava
AUTOR: M. M.
28.05.2024. u 15:26
get url
text
Cijeli događaj snimile kamere videonadzora
Cijeli događaj snimile kamere videonadzora
FOTO: Screenshot/Arhiv
Okružni sud u Istočnom Sarajevu donio je i javno objavio presudu kojom je Stefana Delića, zvanog Kurda, proglasio krivim i osudio na 12 godina zatvora zbog ubistva Miroslava Milinkovića, zvanog Bato, a koje se dogodilo u junu prošle godine na Sokocu.
Kako se navodi u presudi, prvo je došlo do kraće prepirke optuženog Delića i Milinkovića, koji je prethodno u toj ulici prilikom nailaska, zaustavio automobil u kojem se nalazio i suvozač B. D. sa Sokoca.
– Oštećeni je izašao iz vozila i pošao u pravcu osumnjičenog koji je bio u društvu sa K. S. Tada je Delić u namjeri da ga ubije, iz pištolja marke "CZ", kalibra 7,65 mm ispalio tri hica prema oštećenom kojeg je jedan hitac pogodio u lijevu polovinu leđa, te mu nanio teške, po život opasne povrede, razorenje plućnog tkiva - navodi se u presudi u kojoj se navode inicijali aktera.
Nakon toga se Milinković udaljio od vozila i ispalio 11 hitaca iz pištolja marke "CZ", kalibra 9 mm u pravcu optuženog Delića, koji je prilikom razmjene vatre zadobio povredu desnog ramena, a Milinković se vratio do vozila, gdje je usljed teških povreda pao pored njega i preminuo na mjestu.
- Time je D. S. počinio krivično djelo ubistvo iz člana 124. stav 1. Krivičnog zakonika Republike Srpske, pa ga sud za navedeno krivično djelo na osnovu iste zakonske odredbe, osuđuje na kaznu zatvora u trajanju od 12 (dvanaest) godina - saopćeno je iz Suda.
Također, optuženom se izriče sigurnosna mjera oduzimanja pištolja marke "CZ", kalibra 7,65.
Protiv ove presude dozvoljena je žalba Vrhovnom sudu RS-a u roku od 15 dana od dana prijema pismenog otpravka presude.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.